Sånger att minnas - Cramps

cramps

1, Can your pussy do the dog
2, Kizmiaz
3, Pepole ain't no good
4, How far can to far go?
5, Aloha from hell


...jamenvadårå, "A date with Elvis" var/är
Cramps
allra finaste skiva. Kanske en av de 25 bästa
någonsin. Omslaget en klassiker.

a date with

Återvinning - Crude S.S.

crudenycrude

Det finns en del band som obegripligt nog faller in i glömska och inte riktigt får det
"erkännande" som de är värda. Punkband som då satte avtryck som borde vara kvar
än i dag. Jag tänker exempelvis på Ernst and the Edsholm Rebels och Raped
Teenagers, S.O.D. och Ingron Hutlös, och naturligtvis Slam. Jag förstår inte varför
dessa band inte nämns oftare.

Ett annat gäng som borde nämnas när det handlar om extrem musik är Crude S.S.
från Fagersta. 1983 gav Uproar ut deras singel "Who'll survive", och i jämförelse med
Anti-Cimex, Moderat Likvidation andra råpunkband är den minst lika brutal och extrem.
Crude S.S. släppte tyvärr aldrig något mer. Vilket var synd för de här slynglarna kunde
ha blivit Sveriges första death metal-band. Jag gjorde en intervju med dom 1985, som
sedan hamnade i första numret av ProfitBlaskan. Här är delar av den "artikeln".

Varför tog ni namnet Crude S.S.?
- För att det passar bra in på dagens samhälle och hur världen ser ut - crude society system.

Influenser?
- Vi har alla i bandet ett stort musikintresse, men det finns band som har influerat oss mer än andra: Discharge, Chaos UK, Septic Death, Alien Sex Fiend. Vi lyssnar ganska mycket också på Metallica, Motörhead, Hellhammer, Slayer, Venom, Poison Idea, Amebix, Samhain och Cortex.

Har ni något nytt på gång?
- Just nu håller vi på att arbeta för fullt med en ny ep som förhopnningsvis kommer ut i slutet på sommaren 1986. Ep:n kommer att innehålla fyra stycken death metal/hardcore-låtar. Både snabbt och rått och tungt tempo. Kommer garanterat att bli bra.

Vad har punken betytt för er?
- Den har gett oss väldigt mycket personligt. Mycket negativt som: dumma raggare, dumma snutar och folk som i allmänhet bara vill mucka. Och mycket positivt som: starkt självförtroende, att man vill göra något kreativt - som att spela musik och skriva texter. Det värderar vi väldigt högt i livet.

Makalöst ursinne

massgravsampatakten


“Jag hatar sill och kräftor och snaps
Hockeylandslaget, Bellman och Lill-Babs
Bränn ner Skansen, fyll Siljan med sten
Å asfaltera Österlen”


Så ska det låta!
Och så låter det om Massgrav.
Argt och rått. Vreden tillåts löpa amok. “I dag börjar helvetet om”, “Vi e här för att hata” och “Brinn era jävlar”. Massgrav vill inte sitta ner och lågmält resonera om sakernas tillstånd i världen. Massgrav skriker och spottar rakt ut - nu är det nog era jävlar.

Och så sätter de igång och manglar igen - som satan.
“Stampa takten alla bokstavsbarn” kommer inte med några nyheter, men vi som dyrkade plattan “Napalm över Stureplan” och spliten med Diskonto bryr oss inte om det.
Det här är fullständigt makalöst ursinne i den svenska råpunktraditionen.
Kapitulationen är naturligtvis omedelbar.
Massgrav regerar scenen.

Fotnot 1: 7”an är bara släppt i 250 exemplar på Blindead och kan vara slut nu, men den som är kreativ kan kanske hitta den på nätet.

Fotnot 2:
Jag hade även tänkte skriva om Massgrav/Yacopsae-spliten. En störtläcker liten femtummare (!!!) där Massgrav tolkar Eddie Meduza och Los Crudos. Nu har jag inte lyckats lyssna på den än för så fort jag närmar mig första spåret med nålen åker pick-upn tillbaka...

Tidigare:
Kravallmangel

Sånger att minnas - Specials

specials

1, Concrete jungle
2, Too much to young
3, Rat race
4, Dosen't make it alright
5, Skinhead moonstomp
6, Racist friend
7, Friday night, saturday morning


Och om
Specials tillhör dina favoriter, varför inte boka in ett besök på ska-klubben Rudie can't fail i Malmö.

rudie

Mockingbirds

Mockingbirds

Malmöbandet (tidigare Sölvesborg)
Mockingbirds kommer
med glada nyheter. Streetpunksen berättar att deras
fullängsdebut kommer i maj på Lunda-etiketten Hep Town
(som bland annat givit ut Jet Black Combo, bara en sådan
sak). Mockingbirds hälsar också att de ska lira med street-
bandet Hudson Falcons, som de beskriver som Blitz möter
Springsteen, på Bodoni i Malmö i maj.

Södra Promenaden ser fram emot såväl plattan som giget.

Drömmusik

ddny

Har du saknat band som Anti-Cimex, Wretched, Kaaos, Lama, Disorder, Negazione, Riistetetyt och Skitslickers? Då måste du bara spana in det fantastiska råpunkbandet
Drömdead från Venezuela. Portugiska labeln Disobedience Records har precis gett ut debutlp:n “En este pais”. Ett måste för dig som går igång på klassisk råpunk.

Varför valde ni namnet Drömdead?
- Vi hade flera kassa förslag på gång men efter tag kom vi upp med “Drömdead”, som (rätta mig om jag har fel) betyder typ död dröm. Vi tog det svenska ordet “dröm” från Anti-Cimex-låten “Drömmusik”.

Vilka band har influerat er?
- Brittiska och skandinaviska band som Kaaos (vilka nog har influerat och inspirerat oss allra mest), Tampere SS, Anti-Cimex, Discharge, Disorder, Kuollet Kukat och Chaos U.K.

Hur är punkscenen i Venezuela?
- Du, den suger verkligen. Det finns knappt några som stöder äkta punk. Här försöker folk tjäna pengar på konserter, de flesta banden spelar lam pop punk med rockstjärneattityd. Men det finns en några coola band som du definitivt ska kolla upp Doña Maldad, Los Dolares, NADA  och Reciclaje.

Något ni vill tillägga?
- Swedish punk rules, keep fighting.

Tidigare.
Råpunk från Venezuela
Drömdead fortsätter att imponera

Återvinning - Scraps

scraps
apartheidarrg

Hultsfred 1986. Ett fransk anarkohardcoreband räcker fingret åt Le Pen och välter sedan den lilla teaterscenen. Jag är 17 år och njuter av den våldsamma attacken.
Väl hemma efter festivalen låter jag Scraps gång på gång visa prov på sin explosiva trashpunk. Ep:n “Apartheid”, med en av de bästa franska punklåtarna någonsin “Le Pen Fuck You”, snurrar ständigt på skivspelaren.
Jag skriver ett brev till sångaren Shargone. Och i nummer 3 av ProfitBlaskan (januari 1987) publiceras en feting intervju med honom - dessutom medverkar Scraps på den första samlingskassetten jag gav ut “Is this what you want” (Crücifix, Death to the regime, Rea Respirator, Brutal Personal, Arnes Plasthjärna, Svea Rike och Röten Tandkräm var också med). Här är ett kortare utdrag av intervjuen.

Blev ni nöjda med ep:n “Apartheid”?
- Tja, det var vår första riktiga studioupplevelse. Vi är väl ganska nöjda med mixningen och soundet. Vi ville göra något vilt, något som sade någonting och var politiskt förankrat med situationen i Frankrike. Det finns allt för många band som spelar “hövligt” och ofta med nationalistiska texter… arrrrrrrrggggggggghhhhh!

Influenser?
- Vi gillar band som Chaos UK, Wretched, DRI och Rapt. Och vi är intresserade av de attityder som Crass, Conflict och Dirt har. Men vi gillar också Amebix, Scratch Acid och en del galen industri musik.

Vad anser ni om Exploited?
- Exploited är idiotiska skithål som predikar våld, terrorism och dumhet. Dom är bara intresserade av att tjäna pengar, profit och ära. Vi hatar dom och alla andra band som skriver på för stora bolag och blir produkter som Duran Duran och Madonna.

Hur är en Scraps-spelning?
- Det beror till stor del på publiken. Ibland är den helt galen - mycket pogo - och då är det jävligt roligt att spela. Vi försöker prata mycket med vår publik, vi försöker förstå dem och de oss. Men ibland (på grund av våra politiska texter) kommer det nazisvin på våra spelningar. Men ingen, absolut ingen kan stoppa oss och våra idéer. Vi ger aldrig upp.

Berätta lite om den franska scenen.
- För 2-3 år sedan bestod den mest av gamla -77 band som försökte härma de engelska grupperna på ett eller annat sätt. Då fanns också alla de där jävla “skunk”-banden som egentligen var skinheads som spelade punkmusik med nationalistiska och fascistiska texter. Arrrrrrrrrrrrrrrrrggggh! Nu finns det massor av band som vill skapa något och ett alternativ, som vill krossa systemet. Jag syftar på band som Verdun, Heimat Los och Rapt. Det kommer fler och fler fanzines och radion pratar om vad vi försöker skapa. Jag hoppas att den franska punkscenen kommer att bli ännu mer aktiv och effektiv.

Varför har ni en låt om Le Pen? Är han mäktig i Frankrike?
- Le Pen och det facistiska Front National har blivit allt mer mäktiga här i Frankrike, och det är orsaken till att vi måste bekämpa dem och krossa dem nu. Vi förklarar för vår publik vilken idiot Le Pen är, vilket som är hans rätta jag, vad han har för ambitioner och politiska åsikter. Han är en jävla rasist och fascist, som vill göra likadant i Frankrike som Hitler gjorde i Tyskland -33. Le Pen fuck you!

Ni var och spelade i Sverige i somras (1986). Vad tyckte ni om det?
- Yeeeeeeahhh! Vi gillade verkligen att spela i Sverige, allt var okej (organisationen, publiken) utom priset på alkohol. Tack till Gunnar Lagerman på Rockparty för all hjälp, utan honom hade inget fungerat. Och tack till alla som såg oss och festade med oss. Får inte heller glömma att tacka Glädjetåget från Stockholm, tack för allt.

Några speciella svenska band ni gillar?
- Vi gillade de flesta svenska hardcore och trashbanden, men speciellt våra vänner i Disaccord, Rövsvett, S.O.D, Raped Teenagers och Bedrövlerz.

Scraps diskografi

Hallå där - Inge i Knugen Faller

kf


...snart släpps erat debutalbum "Lugna favoriter". Ni lyckas återskapa 77-soundet och ändå få det att låta fräscht. Hur gör ni?
- Om vi lyckats återskapa 77-känslan så bra som du säger så har vi ju lyckats med det vi vill göra. Att det låter så pass "äkta" som det gör beror nog på att vi faktiskt inte kan spela våra instrument så bra, att det låter ansträngt och att vi spelar över vår förmåga hela tiden. Sen har vi satsat på att spela in dyrt och lyxigt så att alla misstag och allt felspel verkligen kommer fram i ljudet också. Om man lyssnar på många punkband från 70-talet så är ju produktionerna rätt fläskiga. Men det viktigaste är väl att vi har försökt att fokusera på enkelhet, melodi och ett klassiskt låtsnickrande - och det är nog det som gör att det låter autentiskt.

Varför denna fascination för gammal svensk retropunk?
- Jag tycker att svensk punk håller en hög internationell standard. Både vad gäller låtsnickrande och skivproduktioner. Och att den första vågen av svensk punk var lite av proggens elaka styvbarn sätter sin säregna prägel på musiken och texterna. Jag gillar musikföreningsfeelingen på alla gamla svenska punksinglar och känslan när ett band gav allt de hade att ge på två låtar på en singel. Sen fascineras jag av det faktum att den musiken framstår som en viktig kulturhistorisk dokumenation av bandens samtid, och att mitt eget musicerandes förutsättningar skapades då.

Var det bättre förr?
- För min egen del så var det fan inte bättre förr! Jag har nog aldrig trivts med livet och min tillvaro så mycket som senate två åren. Life rules.

Till sist, när blir det turné?
- Inget planerat, men såklart ska vi ut och spela när skivan väl är ute. Vi ser fram emot det! Vi hade jättekul sist när vi körde ett par svängar med The Lost Patrol band i höstas. Vi ses snart!

Tidigare:
Knugen Faller

I går anarki - i dag nostalgi

farbror punk

Om du ändå bara är ute och surfar runt - ta dig vidare till
Punktjafs. En fenomenal hållplats på nätet för alla som är det minsta intresserade av den första svenska punkvågen. Farbror Punk dokumenterar såväl banden som städerna. Kolla på bilder, läs om Kristinehamns punkscen eller ladda ned mp3:or med klassiska gäng som: Adolfs Gossar, Alternativa Idioter, Arabens Anus, Bruset, Foggy Frogs, Glo, Imps, Perversa Individer, Skäms och Tant Brun. Mycket nöje!

Sånger att minnas - 23 Till

23till

1, Mitt lag Min stad
2, Hej på er pojkar
3, Tram city dixie
4, 600 sätt
5 Vitt slem


För er som saknar
23 Till kan jag tipsa om att bandet har gett
ut två hemproducerade (punk!) dvd-filmer. Den ena innehåller
bandets alla videos samt intervjuer och konsertklipp. Den andra
filmen är en liveupptagning från 23 Tills återföreningsgig i Norrköping
i fjol. Filmerna kostar 100:- styck. Sjukt prisvärt om ni frågar mig.

51 dagar kvar

ifkg

... till seriepremiären och spekulationerna om IFK Norrköping 2007 fortsätter.

1, Hur går det för IFK Norrköping i år?
2, Varför?


Pontus Franzén , ordförande i
Peking Fanz.
1. IFK går upp, allt avgörs på Stora Valla i sista omgången inför 5 000 oxtokiga IFK:are i en match som innehåller allt.
2. Mest för att serien är så dålig att om IFK gör en "normal" säsong (vilket man inte gjort sen år 2000) så går vi upp. Efter fyra års tragglande har vi lärt oss hur bonkagängen spelar och våra nyförvärv är sådär lagom tråkiga spelartyper som antagligen kommer springa hem avancemanget åt oss. Men det sitter som sagt hårt inne!

Göran Åberg (ThePro), driver IFK Norrköpings ambitiösa svenskafans-sida Parkens Vita hjältar.
1. Den som kunde säga det! Jag är, som många redan vet, en stor optimist. I dagsläget går det inte att säga hur det går, utan jag vill nog vänta till veckan före seriestart innan jag ger mitt riktiga tips. Jag hoppas på minst en tredjeplats, men det kan lika gärna gå som det gjort de andra fyra åren  
2. Gå IFK upp, så beror det på en tämligen intakt trupp, med bra förstärkningar i Blomma och Sama. Kommer sedan också de spelare det ryktas om (Bamberg och Omekanda), så har man ett riktigt bra mittfält. Styrelsen verkar ha insett faran med att misslycka ett år till och avsätter därför extra medel för spelarförstärkningar.

52 dagar kvar

hella

... till seriepremiären och överallt (nåja) diskuteras det om IFK Norrköping
kommer att spela i allsvenskan nästa år. På
Gnällbänken är debatten såväl
hetast som roligast, där IFK-supportrar med diametralt motsatta uppfattningar
argumnetar mot varandra. Två av de intressantaste debattörerna är signaturerna Esso
och Sulo Power.

1, Hur går det för IFK Norrköping i år?
2, Varför?


Esso, IFK-supporter i Uppsala.
1. Jag tror att IFK kommer trea och går upp. Före sig har man Häcken och
ÖIS.
2. Orsakerna till att IFK går upp skrivs kontinuitet. Styrelse, fotbollsdirektör och tränare har denna gång ett eller flera år på nacken. De flesta spelarna är kvar. Två bra spelare som känner klubben väl, Sama och Blomma, har återvänt. Om Bamberg nu återvänder, som ryktena säger, så är det ju bara Gallo, av de bra spelarna, som försvunnit. Det kunde IFK inte göra mycket åt eftersom han valde familjen framför fotbollen. Nu är Gallo heltidsarbetande i Uppsala. Mats Jingblad är antagligen superettans bästa tränare. Micke Andersson är nog den bästa klubbdirektören/sportchefen, han är ju UEFA-cup-champ, fd allsvensk tränare och har tagit upp lag från SE förr. Visst har det varit svårt att få bra spelare till IFK och ännu återstår några namn. Får vi tre bra tekniska spelare som kan passa bollen så kan IFK hamna ännu högre än trea. Jag skulle gärna se att Siphika kom tillbaks, han ratas just nu av sin klubb. Synd att IFK inte kunde behålla Bennard, han hade, med dagens form, behövts i IFK.

Sulo Power, IFK-supporter i Malmö.
1. Jag tror de floppar ganska rejält, och på sin höjd kommer femma, sexa.
2. Anledningen är mångbottnad. Jag skulle nog kunna skriva en mindre avhandling om varför IFK misslyckats de senaste åren, men jag ska försöka hålla mig så kort som möjligt här. Man skulle kunna göra det lätt för sig och säga att IFK tappat mycket av sin forna glans och att det inte går att locka hit tillräckligt bra spelare längre, men det är bara en del av problemet. Mer bekymmersamt är IFK:s oförmåga att anpassa sig till den nya verkligheten. Micke Andersson bygger fortfarande lag som om han ledde en allsvensk klubb - det vill säga jagar så dyra och meriterade spelare som möjligt. Man gapar efter mycket men mister oftast hela stycket, som det heter. Därför blir det alltid, undantagslöst, sena nyförvärv av tveksam klass, och vad värre är - truppen startar aldrig en säsong samspelt. IFK blir alltid bättre på hösten när man blivit samspelta, men då har man tappat för mycket mark, och i år blir det med all säkerhet likadant. 2-3 spelare saknas alltjämt i truppen, och vi går snart in i mars månad.

Vidare tycker jag att Magnus Samuelsson och Mikael Blomberg, som många ser som rejäla förstärkningar, är klart överskattade spelare, som nu ska fungera som motorer på IFK-mittfältet från att ha varit "hjälpgummor" i sina tidigare klubbar. Jag kan tänka mig att de passade väldigt väl i sina tidigare roller, men det de ställs inför i år är något helt annat. Man blir ju inte lugnare av att Micke Andersson ena stunden försäkrar oss om sina "nyförvärvs" förträfflighet som passningsspelare, varpå han sedan går ut med att klubben jagar 2-3 offensiva förstärkningar. Det skvallrar om att även IFK nu, i elfte timmen, insett att truppen inte räcker till.

Lägg till detta en lång rad skadeproblem, bland annat på Thomas Magnusson och David Nordbeck, som båda räknades som ordinarie i fjol, vår målfarligaste forward Bruno Santos och förväntade nyckelspelaren Mikael Blomberg, så är det svårt att vara optimistisk.

Klubben får nu sona för flera år av ovilja att se verkligheten i vitögat. Man har vänt ut och in på sig själva i desperata försök att se ut och fungera som en allsvensk klubb, istället för att axla sin nya roll som Superettan-klubb och börja arbetet därifrån. I den eviga jakten på "allsvenska" spelare har man försummat att satsa tillräckligt på egna produkter, spelare från närområdet samt duktiga spelare från andra lag i Superettan, och någon egentlig grund att tala om existerar inte enligt min uppfattning, bara ett hopkok av spelare från närr och fjärran, till höga lönekostnader och utgående kontrakt.

Vad jag har förstått är det väl sista året i år som det lokala näringslivet kommer stötta med några summor värda namnet, så risken är att IFK, om de misslyckas i år, blir kvar i Superettan på obestämd tid framöver. Men må så vara, den dagen en sann visionär och fotbollstänkare bereds plats att leda klubben är jag säker på att vi går upp igen, men vem, och när?

Återvinning - Kurt i Kuvös

kurtikuvös

Skänninge är ur flera aspekter en viktig plats i svensk historia.
Det gäller även om vi snackar punk eftersom Kurt I Kuvös kom
därifrån. Ett fantastiskt band med en mycket personlig stil som
ger dem en särställning i den inhemska punkhistorien. Jag har
alltid älskat Skänningepunksens split-Lp med Huvudtvätt "Vårt
fria land" - obskyrt oväsen av finaste sort.

1985 ställde jag några frågor till bandet och de publicerades senare
i ProfitBlaskan #1, här är ett utdrag.

När började ni spela och varför?
- Vi började runt 1980. Främsta orsaken var väl att att vi inte hade något
att göra.

Vad tycker ni om dagens hardcorepunk?
- Visst finns det mycket bra, men eftersom det finns många band finns
det också en hel del skit. En del verkar också använda text och sång
som ett instrument och komplement till musiken, det är skit.

Nämn några band ni gillar.
- Crass, Minor Threat, Dead Kennedys, Wire, Rudimentary Peni, Damned,
TT-Reuter, Offenders med mera.

Vad handlar era texter om?
- Vår syn på samhället och dess värderingar. Oftast sjuka grejer alltså.

Hur upplever ni punklivet i Skänninge och Östergötland?
- Det är bara en av oss som bor i Skänninge numera, så där är det dött.
Det har funnits 10 punkare. Annars är väl Östergötland ett av Sveriges
starkaste punkfästen, med band som S.O.D., Raped Teenagers och
Rövsvett.

Vad är anarki för er?
- En mycket sund idé, men eftersom anarkism handlar om förändring av
system och så vidare, så innebär det att vi människor måste ändra oss
själva först - för det är ju vi som är systemet. När man anser sig ha ändrat sig
så kan man försöka ändra på mer konkreta saker, typ samhällsorättvisor.
En del som kallar sig anarkister verkar ha glömt att ändra sitt eget tänkande
och är fortfarande hänsynslösa och egoistiska. Då kommer ingen förändring,

Lyssna på Kurt i Kuvös
här eller här.


Mental istid

gringo

Landskrona utmärker sig igen.
Tidskriften Gringo tänker dra i gång en lokalredaktion på den lilla orten och vips är en politiker framme och säger att det vore bäst om de inte gjorde det: för att inte provocera fler att rösta på sverigedemokraterna i nästa val - eller för att förstöra det vackra svenska språket.

Vad är det som är provocerande med Gringo?
– Det är framför allt språkbruket, jargongen, som är provocerande för många, framför allt äldre som skulle vilja att man talar svenska som den är skapt.

Men Gringo talar ju om att man vill utveckla svenskan?
– Jo, jag har förstått att det är en av deras intentioner. Men vi har andra institut som arbetar med språkutveckling, det är bättre att språket utvecklas åt samma håll.

Moderaten Marko Huttunen i
Sydsvenskan.

PS: Nytt nummer av Grande Gringo finns ute nu.

Sånger att minnas - Demented are go

demented

Psychobillypunk när den är som blodigast.

1, Hellbilly storm
2, Daddies makin monsters
3, Zombie stalk
4, Frenzied beat
5, Satans rejects

53 dagar kvar

ifk
åtvid3

... till seriepremiären och IFK-experter och supportrar fortsätter att fundera på dessa frågor:

1, Hur går det för IFK Norrköping i år?
2, Varför?

Johny Daagh, sportjournalist på NT.
1. Jag är en obotlig försäsongsoptimist vad det gäller IFK. 2007 är inget undantag. Om de sista två pusselbitarna faller väl ut tror jag på allsvenskt avancemang. (Jag kan också tänka mig 18 olika negativa scenarier men de väljer jag att blunda för just nu.)
2. Till skillnad från tidigare säsonger har man inte bytt ut halva truppen. "Sama" och "Blomma" är två riktigt bra nyförvärv på den här nivån. Dessutom slipper ju trean kvala i år, vilket underlättar ytterligare.

Jörgen Löwenfeldt, grundare av vassa IFK-sajten
gopeking.net.
1, Det är för tidigt att svara på. Det är många frågor som alltjämt saknar ett svar.
2, IFK har saken i egna händer. Det är positivt. Och visst, med ett 4-4-2 och en rekrytering av en duktig defensiv spelfördelare tror jag alldeles säkert att IFK når allsvenskan. Svårare än så är det inte. Men som läget ser ut just nu, med ett i stort sett nytt spelsystem i 4-3-1-2, rekordstor press och märklig balans i truppen kan jag dessvärre inte tippa på ett allsvenskt avancemang. Lägg till att klubben har valt att satsa på två oprövade målvakter, något jag ställer mig skeptisk till. Nej, IFK:s röda tråd är lika tydlig som en vacker matchtröja i en snöstorm.

Mia Frisk, politiker som bloggar om IFK.
1, Jag tippar topp tre, mest med hjärtat.
2, Varför? Det känns som att det är i år det ska ske (men det har jag i och för sig sagt ända sen IFK åkte ut). Man kan bygga vidare på det vinnande spel som man hade i slutet av förra säsongen. Sen finns det mer rutin med Blomma och Sama och det betyder mycket. Lite mer kreativitet på mittfältet genom nyförvärv och mitt tips om topp tre blir mer sannolikt. Santos känns nästan som ett nyförvärv om han kan bli skadefri. Med Santos på topp tillsammans med Thordar lär det bli mål.

Attack attack en trallattack

trall

Någon gång i mitten av 90-talet fick jag en överdos och jag har inte riktigt rest mig än.
Överdos trallpunk alltså. Jag recenserade tonvis med kassetter i Close-Up. Det lät sällan bra.
Jag har fortfarande oerhört svårt för den här klämmiga avarten av punk, men
Simma I Vättern (vilket fantastiskt konstigt namn) och Greta Kassler får mig i alla fall lite nyfiken. Jag har lyssnat  på bandens kommande singlar, Simma I Vättern släpper "Inget blir som man tror" medan Greta Kassler  "Miss universum" (båda på Buzzbox), och tycker faktiskt det är ganska okej. Och jag är fullständigt övertygad om att unga punkare som gillar Strebers, Asta, DLK, Räserbajs och Varnagel kommer att älska det här.

Singlarna ges ut den 6 mars och releasefester kommer att anordnas i Stockholm (6/3), Eskilstuna (9/3), Örebro (10/3) och Kista (16/3). Fler datum kommer, lovar skivbolaget.

54 dagar kvar

peking

till seriepremiären. Träningsmatchandet är igång, snön yr och oron inför
den kommande säsongen tilltar. Ena dagen känns det som om IFK
Norrköping ska ta sig ur helvetet som även kallas superettan - andra dagar
är jag fast förvissad om att laget i mitt hjärta gör en Helsingborg och först
återvänder till allsvenskan runt 2030. Jag har frågat andra IFK-experter och
profiler vad de tror om säsongen 2007.

1, Hur går det för IFK Norrköping i år?
2, Varför?


Micke Pihlblad, journalist på NT och tidigare basist i
23 Till.
1,Tyvärr tror jag det skiter sig i år också. De blir fyra igen.
2, Det finns två anledningar. För det första tycker jag inte man förstärkt och ersatt de som försvunnit på lämpligt sätt ( i alla fall inte när detta skrivs 21 februari) och man följer inte ens sina egna rekommendationer. Blomma och Sama i all ära. De blir viktiga men är knappast de kreativa och offensiva krafter som IFK skriker efter på mittfältet. Målvaktsposten kan bli både flipp och flopp. Truppen känns tunn i allmänhet och vi är återigen där att det lär dyka upp panikragg strax innan seriestart. Precis det som IFK:s ledning sa inte skulle ske i år. Förra året tog det ju halva säsongen att spela ihop ett slagkraftigt lag. Vi är på väg att göra samma misstag igen. För det andra, och nu är vi inne på känslomässiga saker, IFK uppvisar alla tecken på att bli en klassisk grekisk tragedi. Redan när Lundberg uttalade sitt hot/löfte om att bara vara sponsor i tre år till har det känts som IFK är som Titanic – en oceanångare som glatt och ovetande är på väg mot sin egen undergång. Ödet är förutbestämt. IFK missar i år och spelar nästa säsong med kniven på strupen. Förväntningarna och kraven kommer då vara så stora att de som vilket isberg som helst krossar klubben för lång tid framöver.
Jag hoppas förstås att jag har fel men det behöver jag knappast påpeka för dig…
Ljuset i tunneln är att IFK nu för första gången på väldigt, väldigt länge har ett gäng unga talanger på väg upp. Kanske kan de nu för första gången ta hand om dem på ett vettigt sätt.

Olof Wikström, IFK-supporter och bandbokare, även känd som Super-Mac på Gnällbänken.
1, Vi går upp.
2, Vi har behållit stommen i laget. Har en bra tränare och för att jag vill det :)

David Iwung, sportjournalist på Folkbladet
1, Ovetandes om vilka de två-tre spelarna som ytterligare ska in i laget är, blir 2007 året som Norrköping återfår sin allsvenska status.
2, Serien ser "lättare" ut än de två senaste säsongerna. Häcken och Örgryte känns inte som några AIK eller Örebro. Tre lag går upp direkt. Spelare som Roth, Thordarson, "Sama" och "Blomma" vet längst in in sin ålderstigna fotbollsjäl att det kan vara sista chansen att spela i allsvenskan.

Flera experter och profiler kommer att ge sina synpunkter på säsongen 2007.

Återvinning - Protes Bengt

protes bengt


För drygt 20 år sedan intervjuade jag Per Thunell i Filthy Christians angående hans sidoprojekt Protes Bengt. "Artikeln" publicerades i ProfitBlaskan #4. Här är ett utdrag av intervjuen.

Hur kom ni på att bilda Protes Bengt? Varför ett plojband?
- Protes Bengt bildades en mörk höstdag 1985 när jag (Per) och Patrik var i Stockholm och såg Mob 47. Vi köpte en kassett med Variation (217 låtar). Då kom jag och Åke på att vi skulle göra en med 300 låtar, men vi gjorde en EP istället. Varför ett plojband? Eftersom Åke och Chrille spelade i Mob 47 och vi (Per och Ola) i Filthy Christians så ville vi inte splittra de banden. Sättningen är för tillfället Per-sång, Ola-trummor och Åke gitarr. Vi saknar för tillfället basist eftersom Ola tog över trummorna när Chrille  slutade (Ola spelad bas på "In Bengt we trust").

Kommer ni att göra något mer än "In Bengt we trust"?
- Vi har spelat in en ny demo (27 september 86) som vi kommer släppa som en en ny ep. Den ska heta "Bengt é sänkt" och innehålla 16 låtar som går snabbt av bara fan plus en massa metalbreak å grejer. Metal up your ass!

Skrev ni några riktiga texter till ep'n eller hittade ni bara på titlar och sedan sjöng lite "hejsan hoppsan?
- Vi hittade på så töntiga titlar som möjligt men sedan bearbetade vi dom och skrev verkligen seriösa texter. Dom handlar om allt från att kröka och skata till religion och krig och en massa andra viktiga ämnen.

Berätta lite om Röj Records.
- Röj Rec är "skivbolaget" Protes Bengt ep'n är utgiven på. Vi ska även ge ut G-Anx/Filthy Christians delade ep och även Heresey från England. Det är jag och Åke som har Röj Rec och om någon är intresserad av att ge ut en skiva på Röj så sänd oss en demo plus texter och åsikter.

Om ni fick chansen att skriva på ett stort kontrakt på ett ännu större skivbolag, skulle ni göra det då?
- Självklart skulle vi skriva på så vi kunde ta oss in i byggnaden och spränga hela skiten i luften. Närå, vi skulle inte skriva på för deras kommersiella intressen. Det är bättre att man fixar alla grejer själv och har total kontroll. På ett stort bolag gör dom allt för att tjäna pengar på en. Man kan ju spränga skiten i alla fall. Watch out Bert!!!

Bister prognos

kvoteringen

Det är mycket grym punk på gång inom den
närmsta tiden. Örebroligisterna i Kvoteringen
är snart aktuella med albumet "Bister prognos".
"Kommer i slutet av februari, början på mars" hälsar
Larzon. Men redan nu kan ett par spår avnjutas på
bandets
myspace-sajt. Plattan släpps på brasilianska
etiketten Terrotten.

Den 10 mars spelar Kvoteringen och Mob47 på Snövit
i Stockholm.

Senare under våren kommer en splitsjua med Kvoteringen
och Stockholmsbandet Nitad, som till helgen drar ut på en
veckas turné (tillsammans med Insurgent Kid): 26/2 Skylten Linköping,
27/2 Oden Karlskrona, 28/2 Ungdomshuset Köpenhamn, 1/3 Aktivitetshuset Malmö,
2/3 Klubb Idiot Örebro, 3/3 Kungen Sandviken

Hallå där - Svegis i The Negatives

svegis

... ni har en tredje platta på gång. Berätta.
- Den låter
PUNK! Den kommer i maj på det tyska bolaget Core Tex/Bad Dog Records från Kreuzberg i Berlin. Exakt datum är inte satt ännu! Det ska att gå att köpa skivan genom exempelvis Ginza, Sound Pollution, Birdnest och Hot Stuff.

Ni lirar i Malmö och Helsingborg under mars, hur ser gig-fronten ut i övrigt under våren?
- Det bli sköj att spela med gubbarna i Asta Kask, som på den goa tiden! De var de mest seriösa medans vi andra band satsade lika mycket på allt annat än just att spela! hahaha
- Det blir en 10 dagar lång Euroturne när plattan kommer i maj. Vi kommer bland annat spela på Rebellion festivalen (ex Wasted) i Amsterdam med UK Subs, Exploited, Chelsea, Deadline och Business. Givetvis försöker vi sätta litta mer spelningar i Svea.

Jag har sett er ett par gånger live och tycker det är imponerade att gamla gubbar orkar mangla så hårt. Mycket träning bakom?
- Träning hahahahaha!!! Korpafotboll i så fall. Jyrki är Der Bomber och jag taktiker, lite Kaiser Franz, tar hellre en frispark direkt emot mig, onödigt att ta en rusch! Läser spelet föredömligt!

Till sist - hatar alla i Landskrona polisen?
- Hahaha, finns väl både rötägg och några bra, eller? Ja, det blev riksnyhet det där för en rappare var litta rapp!

PS: "litta" = skånskt uttryck

1 mars spelar Negatives med Mobbad Häst och Conchitas på Bodoni i Malmö.
10 mars lirar man förband till Asta Kask på The Tivoli i Helsingborg.

Retaliation söker singelkompis

retaliaton

Retaliation fortsätter att lägga ut smakprov från den kommande
plattan. Lyssna och njut. Dessutom tänker östgötarna ge ut de
låtar som var ämnade för en ep på Putrid Filth. Retaliation
söker ett tufft band att dela utrymme med. 

Bestialiskt grindmonster 

Hallå där - Bonni i Asta Kask

bonni

... den 8:e mars spelar ni i Malmö, det är första gången ni lirar på KB?
- Japp, första gången i Malmö överhuvudtaget faktiskt!!

Jaså. Vad beror det på? Har det någonting med det gamla Black Uniforms-tjafset att göra?
- Nope inte alls. Det har helt enkelt aldrig varit några förfrågningar från Malmö tidigare. Det så kallade tjafset har aldrig varit någonting som vi egentligen har berörts av. Black Uniforms & co och vi har väl aldrig haft något med varandra att göra. Jag vet inte heller vad det bottnar i förutom att vi kanske då skulle representera något som dom hatar... vad det nu är...

Disco Volante agerar förband, det blir tufft att gå på efter dom va?
- Jag kände inte till bandet så mycket tidigare, men såg lite av deras spelning på "Ingen människa är illegal"-giget i Göteborg. Attityd... det blir tufft att sopa upp resterna efter dom! :) Men va fan ...vi får ju se dom ... bara det gör väl resan värd!!

Hur var Japan-turnén "Med ris i magen" i vintras?
- Sanslöst, vilken upplevelseI Proffsiga, ursnälla, omtänksamma, generösa japaner!! Vi vill dit igen naturligvis, kanske för att stanna! :)

Och till sist - vad gör Bjurre i dag?
- Bjurre trummar i sitt melodiösa punkband
Frost (rekommenderas), och lirar väl bas i sitt kängband Deny. I övrigt så knegar han väl på, målar staket och klipper gräs och partajar som vanligt. Vi har dock nästan ingen kontakt längre.

Asta Kask våren 2007
2007-02-21 Sandviken, 2007-02-22 Trondheim(NOR), 2007-02-23 Bergen (NOR), 2007-02-24 Oslo (NOR), 2007-03-03 Lidköping, 2007-03-07 Köpenhamn(DEN), 2007-03-08 Malmö, 2007-03-09 Karlskrona, 2007-03-10 Helsingborg, 2007-03-30 Umeå, 2007-03-31 Luleå, 2007-04-05 Jena (GER), 2007-04-06 Dresden (GER), 2007-04-07 Hameln (GER), 2007-04-08 Töging (GER), 2007-04-10 Berlin (GER), 2007-04-11 Frankfurt (GER), 2007-04-12 Köln (GER), 2007-04-13 Hamburg (GER), 2007-04-14 Skövde, 2007-05-01 Linköping, 2007-05-18 Halmstad, 2007-05-19 Göteborg

Hallå där - Mike Masterbater

mikemasterbater

...som varje söndag sänder sin radioshow
My punk rock radio på Myspace. Hur kom du på den här idéen?
- Jag surfade runt på Myspace för att hitta nya band att lyssna på och jag upptäckte tonvis med fantastiska punkband, som jag ville att andra också skulle upptäcka.
- Jag har egentligen bara en regel när det gäller banden jag väljer ut - låtarna måste gå att ladda ner. Och så måste jag naturligtvis gilla musiken också. Det var visst två regler…

Vad har du fått för reaktioner?
- Jag har fått otroligt positiv respons, bättre än jag vågat drömma om. Jag har en trogen krets som lyssnar på alla program och återkommer med synpunkter om vad som kan göras bättre och det uppskattar jag verkligen.

Till sist, vem är Mike Masterbater och vad gör du i den “riktiga” världen?
- Jag har ett eget enmanspunkband där jag spelar bas, sjunger och skriver materialet under namnet The Masterbater. Men för tillfället letar jag efter ett band att spela med. Annars är jag bara en vanlig snubbe som till och från jobbar som rörmokare och gillar punkmusik och bärs.

Mike hälsar dessutom att han ska börja recensera plattor på My Punk Rock Radio-sajten och vill du få ditt vax recenserat kontaktar du Mike på Myspace eller på den här adressen: Mike Master, PO Box 982, Vernon, NJ. 07462 USA

punkrockradio

Skapunk for the masses

aa

Agent Apathy från Seattle, Washington, rumlade runt på den
amerikanska punkscenen under drygt fyra år. Jag har haft noll
koll på det här gänget men har nu lyssnat igenom det
osläppta
albumet
"We're all gonna die" och kan konstatera att Agent
Apathy var ett riktigt hyggligt skapunkband. Så om du gillar
Operation Ivy, NO FX, River City Rebels och Against All Authority
ska du nog spana in det här gänget.

Atomvinter

atom2

Atomvinter gav för cirka tio år sedan ut en
splitplatta med Svart Snö, en pärla i den
svenska anarkopunkhistorien. Dock har den
varit svår att få tag i de senaste åren - inte
nu längre, åtminstone inte Atomvinters bidrag
som finns
här och på myspace finns en bunt
osläppta låtar.

Äntligen 2.0! - Lucinda Williams övertygar igen

lucindaw

Äntligen!
Det har gått två år sedan dubbel-liven "Live at the Filmore".
Det är fyra år sedan förra studioalbumet "World without tears".
Och det är lika länge sedan
Lucinda Williams bjöd på en magisk
konsert på KB i Malmö.

Äntligen!
För ett par dagar sedan släpptes nya plattan "West." Jag har lyssnat konstant på den sedan dess och jag älskar varje sekund av den dryga timme som skivan klockar in på. Lucinda Williams trollbinder med sin raspiga charmiga röst och hennes starka personlighet fängslar som alltid. Med något enstaka undantag låter  "West" mer "Essence" än "World without tears". Det är bra. Balladerna är strået vassare än skrevrocken. Och Lucinda Williams är bäst!

Äntligen!

Knugen Faller

kf

Koola retropunkarna Knugen Faller släpper sitt debutalbum
i slutet på mars hälsar bandets skivbolag Wasted Sounds.
För oss som tycker att väntan är alldeles för lång lovar Wasted
Sounds att smakprov kommer att läggas ut
här och här.

Hallå där - Jannicke H. i Disco Volante

dv

... hur går inspelningen av nya skivan?
- Det går över all förväntan! Vi har haft mycket att göra både med bandet och privat och trodde ett tag att vi tagit oss vatten över huvudet då det helt plötsligt var dags att gå in i studion utan alla delar klara men nu när bitarna fallit på plats så var det snarare bra att vi hade tidspress på oss. So far so good. Jag tror jag talar för alla när jag säger att vi är oförskämt nöjda!

Uppföljaren till debuten "Blood on the walls" kommer tyvärr inte att ges ut förrens i höst.
- Jag ska åka iväg till Los Angeles i sex månader och vi vill inte släppa den förrens alla är i samma land igen, vilket ser ut som att det blir i oktober i år. Under tiden kommer vi givetvis jobba med promotion, boka spelningar och se till att allt är klart tills dess. Däremot ligger vi i förhandlingar med vem som ska släppa skivan. Blir det som vi vill så blir det ett bra bolag med rätt inställning och attityd. Med det menar jag att vi antingen kommer att släppa det själva eller på ett bolag som gör det på samma villkor som vi ställer på oss själva och vårt bolag.

Jämfört med förra plattan - hur låter ni idag?
- Jag skulle säga att vi mognat en hel del. Framför allt kommer kanske alla som har gamla plattan märka det, men även känna igen vårt typiska sound. Förra plattan bestod utav en del väldigt gamla låtar och några nya, den här gånger är det bara purfärska och det låter lite larvigt men vi har väl börjat tänka lite "utanför boxen". Att inte harva i samma spår utan att utvecklas och tänka om. Inte för att tilltala mer publik, utan för vår egen skull. Nu har alla låtar skrivits av oss fyra, till skillnad från "Blood on the walls" där andra trummisar varit involverade trots att Linus spelade alla trummor på inspelningen. Att vi även varit en fast sättning i över tre år har gjort att vi kommit varandra väldigt nära och vet vad vi vill samt blivit säkra på vad fan vi håller på med. För att komma till saken så får jag nog säga att vi mognat men har fortfarande glimten i ögat. Det kanske låter trist, gubbigt och pretto men vi har fan inte slöat på tempot!

Ni har nyligen gjort er andra turne i England. Hur gick den?
- Jag tror faktiskt att det var vår tredje turné, ha ha. England gillar oss av någon anledning, vi blir alltid tillfrågade om vi vill komma dit och spela. Nu sist spelade vi med bland annat Supersuckers, men vi spelade på mindre ställen mest. Det är en helt annan pepp där, fråga mig inte varför, men det är jävligt kul och vi känner oss uppskattade. Det är klart det är fett att spela i Sverige, men här har ju folk sett oss i flera olika konstellationer och frisyrer. I England har dom bara sett oss som det ska vara, med nuvarande sättning och en tight spellista. Vi startade där med bättre förutsättningar kanske.
 
Den 8:e mars spelar ni på
KB med Asta Kask, vad tänker ni bjuda på då?
- Dom bästa gamla låtarna, dom bästa nya låtarna. Det bli sista spelningen på ett tag och lite avskedspartaj för mig så vi kommer nog styra upp något fabulöst.

Årets konsert 2


Ny Moral

indy

Mattias "Indy" Pettersson spelar inte bara trummor i råpunkbandet
Massgrav, han gör även det coola fanzinet
Ny Moral samt bloggen
med samma namn. För ett par år sedan lovade jag att skriva en
artikel till Indys zine om vilken musik som fungerar bäst i gymet.

Exempelvis är black metal och crust oslagbart när du konditions-
tränar. Det finns inget som ger dig sådana adrenalinkickar på
löpbandet som Dark Funeral, Skitsystem, Krigshot, Disfear eller
exempelvis Massgrav. När man däremot kör långpass på
motionscykeln så gäller det att blanda ut amok-numren mot mer
allsångsvänlig oi - exempelvis Business, Cockney Rejects och
Clockwork Crew - eller svensk punk typ Asta Kask, KSMB eller
Grisen Skriker.

Om detta hade jag tänkt skriva en fullödig artikel. Men tiden gick,
jag hade mycket annat att göra - träna exempelvis. Och jag glömde
faktiskt bort mina åtaganden. Jag var nog inte den enda.
För Indy fick nog - tack och lov greppade han inte ett basebollträ utan
sitt tangentbord - Falling down på svenska typ:

"Ok, era jävlar!
Nu har ni haft jävligt lång tid på er, men jag har fortfarande inte fått in en
enda textjävel. Jag tvingas härmed sätta en jävla satans förbannad deadline,
trots att det bär mig emot. Har jag inte era texter innan den första juli 2004
kan ni dra åt helvete. Då är ni inte längre mina vänner. Hat och terror skall
förfölja era så kallade kreativa konstnärssjälar till den natt ni dör, och sedan
ämnar jag vomera era mormödrars inälvor över era gravstenslösa gravar.
Den som inte levererar dör.
Se detta som ett hot mor er tillrättalagda tillvaro.
Med ovänliga hälsningar
Indy Satan"

Kravallmangel

massgrav

Massgravs nya vinylsingel "Stampa takten alla bokstavsbarn" lär ta slut
snabbare än bandet hinner mangla sig igenom "Napalm över Stureplan".
Så om du sitter där och det känns som om du missat bussen och nu
bara väntar på att någon ska lägga ut plattan på nätet, tycker jag du ska besöka
Massgravs
sajt - där har de var hyggliga och lagt ut två spår från sjuan.
Finfint kravallmangel.

Sånger att minnas - Tranåspunk

tranås

Tranås var inte bara Lennart Hyland.
Inte heller skinntillverkingen.
Tranås var minst lika mycket punk.
För i den lilla småländska idyllen
hittade de unga punkarna ett eget
sound - någonstans mellan Boston
och Europa.

1, Rövsvett "Nazzesvin"
2, Rea Respirator "Lita på Affe"
3, 16 Blåsare Utan Hjärna "Äntligen anarki men inga fiskpinnar"
4, Herraids "Djurens rätt"
5, Disfornicate "Drunk as fuck"

Blodbad i chokladfabriken

blodbad

Death metal-fest de luxe i Malmö den 24 februari.
Dismember, Hydrogen, Megalomania 999,
Splattered Mermaids, Arsonist och Godphobia
spelar. Men det stora huvudnumret är naturligtvis
ultrabrutala Deranged som lär mangla Chokladfabriken
sönder och samman med sin råa slafsiga death metal.

Mer info om Malmö Bloodbath hittar du
här.

Close-Up Magazine #89


cum89

Ett nytt nummer av
Close-Up finns ute i butikerna den här veckan. Och om förra numret var ett av de bästa på länge så håller inte #89 samma standard. I vanliga fall brukar en CU-utgåva räcka ett par dagar, den här var jag klar med på ett par timmar. Oengagerat, småtrist och inget som sticker ut och överraskar. Och då är det ändå band jag gillar som dyker upp på sidorna - Brutal Truth, Slayer , Within Temptation och Candlemass.

Plus dock för Watain-intervjuen, snacket med Peter Stormare (som sajnat ett death metal-band), den photoshopade badbyxbilden på chefredaktören och Martin Carlssons långa HIM-artikel, där bland annat Stobbe (Gas) får komma till tals - vilket är kul för oss som gillade finska råpunkbandet Valvontakommissio.

Discharge bootleg

dislive

Jag visste inte ens att den här livesjuan med Discharge existerade.
Släppt 1980 i 230 exemplar. Den låter förjävligt  men är naturligtvis intressant ur ett arkeologiskt perspektiv.

Fagerstafanzinet DNNH träffade Discharge på Kolingsborg, Stockholm, 1983 och så här gick en del av konversationen:
Kommer du ihåg ett band vid namn Dag Vag som ni spelade med i England?
- Ja det gör jag.
Det var du som pissade i Stig Vigs dojor va?
- Jag gjorde vad!?! Det kommer jag inte ihåg, haha.

Läs hela intervjuen här.


Intervju med Ian Glasper

glasper

"Allt handlade inte bara om Crass och Discharge"

Han har ett förflutet som basist i band som Decadence Within, Burnside och Stampin' Ground. Han jobbar för engelska mangeltidningen Terrorizer och spelar bas i Suicide Watch. Ian Glasper är för många ett välkänt namn inom scenen.

Men de senaste åren har han främst förknippats som författare. För två år sedan debuterade han med historielektionen - som ingen punkare skolkat från - Burning Britain - The history of UK Punk 1980-1984. Och nu följer han upp den med att syna anarkopunkscenen från dessa år i sömmarna - The day the country died - A history of anarcho punk 1980-1984.

- Jag jobbade för Record Collector magazine och fick en massa böcker om Sex Pistols och Clash för recension. Jag tänkte "när faan ska någon skriva en bok om Discharge". När jag insåg att ingen skulle göra det bestämde jag mig för att göra det själv. Det har varit otroligt mycket arbete. Varje bok har tagit två år att få ihop. Jag har lagt ner 2-3 timmar varje kväll på det här projektet och då ska man ha i minnet att jag dessutom har ett vanligt jobb och familj.

Hur reagerade alla de här gamla punkarna när du kontaktade dem?
- En del var ganska skeptiska till en början och undrade vad jag egentligen hade för motiv för mitt intresse. När de förstod att jag var genuint intresserad och en del av scenen blev de allra flesta smickrade och tyckte det var fantastiskt att deras musik nu fick åtminstone ett litet erkännande.

Alla viktiga namn, stora som små, har Ian Glasper letat upp och intervjuat. Han har skrivit långa artiklar, korta artiklar, inkluderat diskografier och sammanställt webblänkar. Det finns egentligen ingenting att sakna. Förutom då Poison Girls i senaste boken.
- Det var så nära att Posion Girls kom med så du anar inte. Men Vi Subversa stack till Spanien och Richard Famous gick upp i rök när jag skulle intervjua honom. Deadlineklockan slog. Jag var tvungen att köra utan dem. Samma sak hände egentligen med Karma Sutra. I den första boken saknar jag personligen Infa-Riot och Death Sentence. Jag ville absolut ha med dem, men det gick inte i lås av flera olika orsaker.

Nu har Ian Glasper satt igång arbetet med den sista delen i trilogin om den brittiska punkscenen.  1985-1989 ska dokumenteras med band som Heresy, Stupids, Concrete Sox, Depraved, Ripcord, Extreme Noise Terror, Napalm Death, Electro Hippies och Sore Throat. Ian säger att den utgåvan kommer bli fetare än hans tidigare böcker.

Ian Glasper upptäckte själv scenen i början av 1980-talet. Det började med Adam And The Ants.
- Sedan rullade det på. Jag älskade Discharge och Exploited, Crass och Conflict och så upptäckte jag den amerikanska hardcorescenen med gäng som Agnostic Front, Cro-mags och Bad Brains och därefter blev jag knockad av thrash metal-combos som Slayer och Dark Angel. Mina föräldrar betonade att jag skulle växa ifrån det men jag älskar musiken lika mycket i dag som i går.

Vilka band från den här tidsperioden skulle du vilja tipsa om?
- De mest underskattade UK82-banden var i mina ögon Violators, Underdogs, Total Chaos, Newtown Neurotics och Dead Mans Shadow. När det gäller anarkopunken skulle jag vilja rekommendera Omega Tribe, Sears, Exit-stance, System och Naked. Spana in dem - allt handlade inte bara om Crass och Discharge.

Tidigare:
Anarkopunk

Titeln ljuger

no more heroes

No more heroes - A complete history of UK Punk from 1976 to 1980
Ogg, Alex (Cherry Red Books)

Frilansjournalisten Alex Ogg påstår i titeln att det här är den kompletta historien om punken åren 1976 till 1980. Jag tycker det är helt rätt att våga slå på trumman och vara stor i käften - men då bör man ha fog för det.
Alex Ogg har det inte.
Några få exempel: Crass är inte med. Posion Girls är inte med. Cockney Rejects är inte med.
Samtliga släppte plattor innan 1980.
Vad Ogg däremot dokumenterat är de band vi kan kalla för -77. Och här finns naturligtvis tradiga texter om Sex Pistols och Clash och Buzzcocks och alla andra namn som kom med den första vågen.
Och - missförstå mig rätt - "No more heroes" är ingen dålig bok när författaren gräver ner sig djupt i punkhistorien och kommer upp med för mig helt okända namn. Det finns säkert runt hundra sådana här och jag vill slänga mig över datorn och googla namn som Blak Flag, Jet Bronx and the Forbidden och Pete the Meat and the Boys.
Här har Oggs gjort ett imponerande arbete och för alla 77-muppar därute kommer denna avhandling att ge gåshud. Vi andra kommer läsa den med god behållning - men inte från pärm till pärm.

Loud Fast Rules! - Rules

5


Jag fick till slut tag i vinternumret av amerikanska punkblaskan Loud Fast Rules!, troligen ett av de bästa magasin på området i dag. Snyggt lay-outad, tonvis av coola band, mängder av recensioner, en massa gamla gigflyers och en superfet samlingsplatta - i varje nummer. Få tidningar kan slå allt detta.

#5 är nog Loud Fast Rules! bästa utgåva än så länge.
Bandlistan är en dröm: Rezillos, Street Dogs, Briggs, Channel 3, Roger Miret, Anti-Nowhere Leauge, Vice Squad, Wrecking Crew, Lowe Class Brats för att nämna några få.

Dessutom vågar LFR gå utanför ramarna och skriver om Joan Jett, Crumbsuckers och Hank III(!!!).

Plattan är inte att leka med heller. 29 låtar från lika många band. Allt är inte bra. Men mycket är det, som Roger Miret & the Disasters, Vice Squad, Street Dogs, och Suburban Lockdown.

Nummer 6 borde vara på gång, håll utkik.

Jag beställer för övrigt Loud Fast Rules! från Oi aint dead distro - humana priser och snabba leveranser.

Old punks never die...

allgu

Det är inget som går över med tiden, det går inte att bota.
Blir du smittad är du körd.
Fågelinfluensa?
Nej, punk!

Det var länge sedan punken var en ungdomsrevolt. I dag kan farbrorn i Ikea-kön eller tanten som sitter bakom dig i bussen vara punkare (beroende på vad man lägger in i begreppet). Charlie Harper i UK Subs är över 60. Och det finns en ansenlig mängd stötar runt 40 som fortfarande pogar lyckligt hemma framför stereon. Själv är jag i sammanhanget rena ungdomen. Blott 37. På tåget till jobbet manglade jag Discharge, Subhumans och Johnny Thunders i mp3-spelaren. Det gjorde jag för 25 år sedan också. Med den skillanden att mp3-spelaren var en kassettbandspelare.

Under 2007 kommer filmen All grown up - Punks not dead the movie ha premiär. En independant dokumentär om just det här fenomenet och varför så många stannar kvar inom scenen år efter år.

En rulle att se fram emot.
All grown up

Nostalgiskt om svensk död

sdm

Jag fick hem Daniel Ekeroths feta bok "Swedish death metal" i går och har egentligen bara hunnit bläddra och ströläsa i den. Men hade jag varit ledig skulle jag troligen läst den från pärm till pärm utan uppehåll.
För det är en fantastisk resa bakåt i tiden Daniel tar oss med på och om jag emellanåt blundar minns jag exempelvis spelningarna med Napalm Death och Caracass i Fagersta. Eller Bergslagsrocken. Eller hur människor som älskade extrem musik - punkare och dödsmetalare - helt plötsligt började fungera tillsammans. Det var en häftig tid i skarven mellan 80- och 90-tal.

Nästan 500 sidor death metal. Men också punk. Naturligtvis.
Ingen råpunk - ingen death metal.
Det slår Daniel Ekeroth fast.
Och han har rätt.

Och något överraskande dyker mitt gamla fanzine upp i det gedigna registret över tidningar som existerade under de här åren. Så här skriver Daniel om Profit Blaskan ( amen vad faan då... det här är min j-la blogg):

"Started in 1984. Orginally based in Hällefors, later in Motala. Edited by Mikael Sörling. This zine was started in the mid 80:s and just kept going on until 1991. Sörling's main passion has always been punk, but he is one of the guys that can embrace a lot of metal as well. I love the lay-out of this zine, it's som damn crude and cool and messy and fucked up! Sörling went on to be one of the regular contributors to Close-Up Magazine. He's also one of the few guys who have the same passion for melodic pop-punk and extreme black metal. Fuck yeah, this zine and its editor are insane - but great".

Rättelse: "Orginally based in Motala - then Hällefors, then Fagersta, then Motala - again.

Köp boken.

Tidigare:
Tegelsten om svensk död

Musik och konst

rocknroll

Rock'n'roll rock'n'roll é död sjöng Thåström i Imperiet på en singelbaksida 1987. Och rocken har såväl innan som efter dödförklarats gång på gång. Men det är uppenbart att vi har att göra med en seg åldring som man inte knäcker hur lätt som helst. Även om tappra försök har gjort oss av allt ifrån 80-talets pudelscen (hårdrock) till Idol-Markus.

För den som vill kolla upp rockens historia och samtidigt känna sig lite finkulturell bör besöka Norrköpings Konstmuseum, som fram till den 13 maj visar utställningen
Rock'n'Roll Vol.1.
"Ett gränsöverskridande möte mellan konst och rockmusik" utlovar museet.
Det låter så pass läskigt att man gärna vill se utställningen. Perfekt uppvärming för oss Exilsnokar innan seriepremiären i april.

Recension i Aftonbladet.

Sånger att minnas - Östtyskland

ddr

1, Schleim-Keim "Schwartz-rot-gold"
2, Müllstation "Pogo Im VPKA"
3, Abfallsozialprodukt "Kreig in Leipzig"
4, Dritte Wahl "Militär"
5, Sonnbrille "Alte schweine neue welt"

Bestialiskt grindmonster

retaliaton

Äntligen ett nytt livstecken från östgötska Retaliation. På bandets
myspace-sida har bandet laddat upp ett smakprov från den kommande plattan "The cost of redemption". Och även om det rör sig om en råmix utan sång är det inte svårt att fatta att Retaliation är på väg att släppa ut ännu ett bestialiskt monster. Feta portioner grindcore och crust vräks ut. Jag vill ha hela skivan - NU!

Singelfrossa

seveninch

Du besöker väl 7inch.com dagligen? Späckad med
klassiska sjutummare från hela världen att ladda ned.
Kanske sitter du själv på några sällsynta plattor, gör
världen lite vackrare - ladda upp dem!

Senaste nytt på 7inch:

Subuhumans "Demolition war"
V/A Nuke your dink (7 Seconds m fl)
V/A Night of the living dead (Scum Blast mfl)
Ramones "Demos 1975"
V/A Theres a method to our madness (Psycho m fl)

70 dagar kvar

bloggIFK

... till seriepremiären.

IFK-sajten P.V.H har gjort en lång och läsvärd intervju, baserad
på på frågor från läsarna, med  klubbdirektör Michael Andersson.
Jag skulle tro att även ni som har ett annat favoritlag än IFK
Norrköping (12 SM-GULD) tycker den är intressant.

Del 1
Del 2
Del 3
Del 4

Och så här svarade MA på min fråga.

Magnus Samuelsson säger i en intervju med Fotbolldirekt att
”vi inte har ett lag för att gå upp”. Hur ställer du dig till det uttalandet?

- Som alltid i intervjuer så kan journalister övertolka lite grann. Magnus
uttryckte sig nog som så att han kommer från ett Elfsborg som vunnit
SM-guld, och att vi har ett antal spelare som är i rehabilitering sedan förra
året så att alla är inte ute på plan och tränar ännu. Samt att vi saknar en
eller två spelare. Det är naturligtvis det intrycket han fått; att vi ser lite tunna
ut just nu. Det är naturligt, det är inget fel. Jag tror att han, förhoppningsvis,
kan han ha en annan åsikt när vi närmar oss säsongen och har hittat
en eller två riktigt intressanta pusselbitar till.

sVEnsK råPUNkklaSsiKER

3way

"Killing the life" är en av 90-talets bästa råpunkplattor och troligen den bästa som gjordes i Sverige.
Kalmarbandet 3-Way Cum hade sina rötter Anti-Cimex/Discharge-scenen, men var också barn av sin tid - när de hårdaste banden hette saker som Doom, Disrupt, Destroy och Hellnation - vilket ger en rätt tydlig 90-tals karaktär på 3-Way Cums brutala mangel. Lyssna!

Sånger att minnas - Ugly Squaws

ugly

Hävdar man att ett band är det bästa från Motala, Örkelljunga, Örnsköldsvik, Trosa eller Kiruna så behöver inte det betyda så mycket. Det har kanske bara funnits ett bra band från just den orten så konkurrensen har inte varit mördande.

Säger man däremot att Ugly Squaws är det bästa Fagerstabandet någonsin så betyder det lite mer. Alltså från pyttelilla Fagersta (där jag bodde på Sveavägen och jobbade på Secoroc) har det ju kommit hur många balla band som helst:

Happy Farm, Hives, 59 Times The Pain, No Fun At All, RIF, Kazjurol, Fear Of War, 24 h Hell, Ticking Bombs, Bad Dreams Always för att bara nämna några få - och
Ugly Squaws har varit bäst.

1, I was...
2, Vackert när det brinner
3, Invasion of the beefranches
4, Anti-val låten
5, Gaffelsvans

Sällskapet 2

explode

Ett hemligare sällskap är
Thåströmsällskapet som tänker sätta ihop en hyllningsskiva till Thåström. En kittlande tanke och ett album med skräckblandad förtjusning att se fram emot. Låtlistan får mig i alla fall att ana att det här Sällskapet är ganska ungt.

Jag känner bara till ett band som ska medverka,  MÄBE med "Alla vill till himlen" och "En vacker död stad", vet du fler - berätta!

Sällskapet 1

Sällskapet

Om drygt två veckor släpper Sällskapet sin debutsingel "Nordlicht". Och det är en platta att se fram emot.
Thåström, Hellberg och Ossler har sannerligen hittat varandra live - frågan som engagerar är: hur fungerade man i studion?

Planerad release för albumet är i slutet av mars och den självbetitlade plattan kommer att ges ut i en limited edition-upplaga där det kommer ingå en bonus-dvd.

Party for your right to fight

public

Public Enemy gör en enda Sverigespelning under Skandinavienturnén i vår. The Tivoli i Helsingborg står som värd den 17 april. Biljetterna släpps 6 februari.

Klassiker:
1, Burn Hollywood Burn
2, Fight the power
3, Party for your right to fight
4, Shut ém down
5, What side you on?

75 dagar kvar...

peking

till premiären ... och det känns inte så bra. Magnus "Sama" Samulesson tog bladet från munnen i en
intervju och sa "Kvalitén måste rakt igenom bli bättre och alla måste höja sig ett snäpp". En rejäl sågning av Michael Andersson och Mats Jingblads lagbygge. Och det trista är att Sama har rätt. IFK har, än så länge, inte material för en topplacering i årets superetta.

Kristian "Pligg" Bergström ryktas det allt flitigare om. Men jag är skeptisk till en sådan värvning eftersom mittfältet redan är hyffsat ålderstiget.

Men vi får kanske se jamaicanen Jerry Hue i IFK nästa år.

90 dagar kvar...

Ny hatattack mot polisen

emil

Åtalet verkar inte skrämma Landskronarapparen Emilush det minsta. Nu har han spelat in en ny låt, tillsammans med Ken Ring(!!!), om polisen - "Upp med fingret". Du hör den
här

Artikel i Helsingborgs Dagblad

Alla i Landskrona hatar polisen
Kritiska rötster mot moralpaniken
Emilush tackar polisen och åklagaren