Sånger att minnas - Spy

spy


En stenöken utslängd på slätten? En håla som blivit för stor för sitt eget bästa? Ett genomuselt hockeylag (Cloetta HC)? Det finns mycket ofördelaktig att säga om Linköping - men på en punkt har staden varit bäst i Östergötland - musik. Linköping har alltid producerat bra punkrock. Och i dag minns jag SPY.

1, Ja måste gå hem (en av de bästa nonsens texterna som skrivits i svensk punkhistoria)
2, Spritens makt
3, Så är ditt livSånger att minnas - S.O.D.

sod

Skänninge/Mjölby + crosscore + 80-TAL = S.O.D.

Ett av alla de här fantastiska banden som har huserat på den svenska scenen men inte fått det erkännande som de var värda.

1, Moral
2, Tänk realistiskt (Göran sjunger på bred östgötska, sååå vackert)
3, Krossa BSS
4, Religiösa fanatiker
5, Lagar och förordningar

Ladda ner, lyssna och poga arslet ur led.

Musik för döva


kassett

Under 1980-talet hade jag ett kassettbolag, Musik För Döva, och gav bland ut 2-3 taper med Norrköpingspunkarna Crücifix, en split med Horse Laugh och Dross, en kassett med tyska Die 4 Von Der Tankstelle och så ett helt gäng samlingskassetter: Is this What You Want? (Musik För Döva 001 - och den innehöll Crücifix, Svea Rike, Brutal Personal, Arnes Plasthjärna, Röten Tandkräm, Death To The Regime,franska Scraps och några gäng till), några volymer av En knippe svensk punk samt pärlan - den nittio minuter långa internationella kompilationen The girl that used to love me.... Jag önskar att jag hade sparat dem alla - nu hoppas jag på att någon bara laddar upp dem
här;-)

Och har du svårt att välja - börja med att ladda hem Infezione och Lip Cream.

Tegelsten om svensk död

sdm

Daniel Ekroth, inte bara känd från TV3:s "Baren" och punkbandet Roof Rats, har nu givit ut en tegelsten om den Svenska death metal-scenen. Jag har inte läst själv - än, men goda vänner som satt tänderna i den här feta utgåvan säger att den är omöjligt att slita sig ifrån. Swedish Death Metal beställer du
härifrån och kostar bara 300 kronor

Värmlandsklassiker

ernst2

Värmland har haft en hel del schyssta punkband genom åren, tänker då på namn som bland annat Avskum och Svea Rike. Men allra bäst i mina öron har alltid Ernst and the edsholm Rebles varit. Råpunkarna från Grums släppte fem låtars ep:n "Doomsday troops" 1983. En vinylsjua som alltför ofta glöms bort när svensk råpunk kommer på tal, för E.A.T.E.R. höll faktiskt samma klass som dåtidens giganter Anti-Cimex, Asta Kask och Moderat Likvidation. Lyssna själv
här (toppenkillarna har inte bara lagt ut ep:n utan i princip allt material de spelade in) och du kommer förstå vad jag menar.

Drömdead fortsätter imponera

drömdead

Drömdead från Venezuela har redan
golvat mig en gång. När jag nu kommit på fötter igen avlossar de tre kanoner och jag ligger på backen och kippar efter andan. Två av spåren är hämtade från den kommande vinyl-LP:n (bolaget i Portugal hälsar att den är på gång) samt en delikat Lama-tolkning. Lyssna, dyrka och beställ plattan du med!

Sånger att minnas - om Jesus

jesus

1, Rövsvett "Jesus var en tomte"
2, Crass "
Asylum"
3, Nechrophobic "The slaughter of baby Jesus"

Äntligen! (uppdaterad)

west

Tre år av väntan är snart över. Tisdagen den 13 februari släpps
Lucinda Williams nya album "West". Jag tippar att det kommer vara årets platta när 2007 ska summeras om drygt elva månader. Dessa "country/americana/no depression" utgåvor var bäst i fjol:

1, Johnny Cash "American V: A hundred highways"
2, Neko Case "Fox confessor brings the flood"
3, Rosanne Cash "Black Cadillac"
4, Dixie Chicks "Taking the long way"
5, Kris Kristofferson "This old road"

Förresten, glöm inte att köpa januari/februari numret av No Depression. Fet Lucinda Williams-artikel!

Faster horses, Younger Women, Older Wiskey! är en mp3-blogg om alt-country och där kan du hitta bland annat den här länken, wow!

Emilush tackar polisen och åklagaren

emil

"Allting kom så lägligt, jag ska precis släppa en skiva."
Emilush i en
kommentar om åtalet.

Kritiska röster mot moralpaniken

12aug
Skånska Dagbladet 12/8 2006.

Svenska musikerförbundet använder i en artikel i
Sydsvenskan det enda rätta ordet för åtalet mot Landskrona-rapparna Emilush & Caustic: Moralpanik.
Jag använde det själv redan i augusti under en mejlkonversation med den reporter som skrivit artiklarna för Landskrona Posten/Helsingborgs Dagblad.
Men vice chefspuckot Josef Sta... förlåt ... Göran Olsson i Helsingborg förstår inget av kritiken som svenska musikerförbundet riktar. Göran "Nu är du tyst" Olsson avslöjar också att han inte känner till vare sig Ebba Grön eller "Skjut en snut", men så har ju ingen polisanmält den låten än...

Läs också Slackers view om polisdissarna i Landskrona.

Sånger att minnas - Ebba Grön

ebba

1, Scheisse
2, Beväpna er
3, We're only in it for the drugs
4, Totalvägra
5, Pervers politiker
6, Skjut en snut
7, Slicka uppåt, sparka neråt
8, Svart och vitt
9, Heroinister och kontorister
10, Schweden Schweden

Sånger att minnas - öschötapunk

österg

1, S.O.D. "Moral"
2, Zeb and The Fast Ones "Första klass till paradiset"
3, Kurt i Kuvös "Vårt fria land"
4, Zpamhead "Bohmans army"
5, Raped Teenagers "Pusrad"

Alla i Landskrona hatar polisen

peppraenpekka

Hip hop-duon Emilush och Caustic rappade på en festival i somras "Alla i Landskrona hatar polisen". Bykonstaplarna i Landskrona gick i taket och polisanmälde rapparna. Nu har vice chefsåklagare Göran Olsson i Helsingborg väckt åtal mot Emilush och Caustic för förargelseväckande beteende.

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att rapparna "visat förakt för ordningsmakten på ett sätt som varit ägnat att väcka förargelse hos allmänheten."

Lyssna själv på låten "Ingen chans mot oss" som får stalinisterna i Landskronas poliskår och åklagaren i Helsingborg att drömma om en ny censurmyndighet.

Och varför inte tipsa konstaplarna i Landskrona om andra texter, dikter eller böcker som "visat förakt för ordningsmakten".

Jag kan börja:

Timbuktu & Sedlighetsroteln "Ring snuten"

eller varför inte

Ebba Grön "Skjut en snut"

Sånger att minnas - Schleim-Keim

schleimkeim

Repressionen var stenhård. I varje buske stod en Stasi-representant på lur. Men trots det lyckades flera östtyska punkband skriva historia med fenomenala låtar - som Dritte Wahl, Müllstation, Abfallsozialprodukt och naturligtvis skitigt stökiga Schleim-Keim. Dessa låtar kan ingen leva utan:

1, Wohnzimmer-revolutionär
2, Nein nein nein
3, Mit dem Knüppel in der hand
4, Schwartz-rot-gold
5, Prügelknaben

Sånger att minnas - italian style

flagga

Fem bästa italienska punklåtarna någonsin:

1, Raw Power "Fuck authority"
(Bästa punklåten någonsin, jag återkommer med en längre förklaring senare).
2, Negazione "Tutti pazzi"
3, Wretched "Finira Mai?"
4, Cheetah Chrome Motherfuckers "400 facists"
5, Eu's Arse "Enoi"

Sånger att minnas - råpunk

skivor

Moderat Likvidation satte igång tankarna. Vilka är de fem bästa svenska råpunklåtarna genom tiderna? I kväll är det i alla fall dessa:

1, Skitslickers "Spräckta snutskallar"
2, Moderat Likvidation "Nitad"
3, S.O.D. "Moral"
4, Anti-Cimex "Victims of a bombraid"
5, Mob 47 "Ni ljuger"

Vad tycker du?

Gratis punk

a1

Gratis - är det verkligen gott?
Och är det verkligen gratis... Ingen motprestation första gången, men det finns väl en anledning till att man bjussar först... eller?

Men när det handlar om engelska punkbandet Airbomb så snackar vi verkligen Gott. Trion har lagt ut en finfin liveskiva på nätet som är alldeles gratis.  Ladda ned den om du gillar energisk kvick punkrock med en touch av (suprise suprise) Motörhead.

Israeliskt crustmangel

Sinai

Dagens hetaste upptäckt måste vara israeliska punkligisterna Sin'at Hinam. Ett band som säger sig vara influerade av coola akter som Wretched, Doom, Dropdead, Anti-Cimex, Oi Polloi, Crass, Aus Rotten och Nausea kan ju inte vara ute och cykla. Och den
låten jag lyssnat på ett flertal gånger idag är fantastisk - det kommer du också tycka om du gillar samma band som Sin'at Hinam.

90 dagar kvar...

ifk

... till seriepremiären. Och bara tanken på att (tja...) snart få
stå på Östra igen gör den skånska vintern (eller snarare hösten)
lite lättare att tampas med.

Sju låtar som höjer temperaturen ytterligare:

1, Magnus Johansson "Vackra vita blå pojkar"
2, Vit-Blå Revolt "Stå upp för Norrköping"
3, 23 Till "Mitt lag, min stad"
4, Peter Harrysson "Härliga IFK"
5, Plusgrader "Underbara"
6, Eldkvarn "IFK"
7, Magnus Johansson "Låt den rulla"

Länkar som höjer pulsen:
Gopeking
PVH
Peking Fanz
IFK
NT
Folkbladet

Forza Peking!!!

Myspace punkrock

prr

Myspace är en djungel.
My punk rock radio hjälper dig en gång i veckan att hitta guldkorn du kanske annars skulle ha missat. Den senaste listan innehöll namn som Sick Sick Sick, The Piss Shivers och Red Limo. Dessutom dyker tre svenska gäng upp Accidents, Pricks och 23 Till!

Punken firar 30 år

30


Den som vill fira att punken fyller 30 år bör bege sig till denna tre dagars festival som sätter igång den 20 april. Bandlistan är imponerande - om du ska lista de bästa banden eller göra ett blandband, jag vet inte om det är så intressant att se de här gamla stötarna i dag. Mer information hittar du här.

Råpunk från Venezuela

Drömdead

Ca... racas så inihelvete bra. Jag har tidigare helt missat punkscenen i Venezuela men de har å andra sidan god koll på den Skandinaviska, åtminstone är det vad jag tror efter att ha stiftat bekanstskap med tuffa crustbandet
Drömdead. En våt dröm för alla skandifiler. Drömdead går på finskt bränsle som Terveet Kädet, Kaaos och Riistetyt. Men det finns även explosiva spår av svenska Anti-Cimex och italienska Wretched.
Jajamen, så bra är Drömdead. Nu hoppas jag plattan släpps snart. Den Lp:n kommer att snurra.

drömdead2

Kompromisslösa moderater

mod1
mod2mod3mod4

Moderat Likvidation
Never mind the bootlegs... here's the real deal


Jag fick plattan av Wisemark och har idag lyssnat på den en fyra-fem gånger och även om jag hört låtarna hundratals gånger så tröttnar jag inte.
Moderat Likvidations stenhårda och kompromisslösa råpunk är odödlig. "Nitad", "Köttahuve", "Tio timmar", "Proggerebell" och "Sprängd" är historiska punkjuveler, av samma status som det Anti-Cimex och Skitslickers gjorde.
Amerikanska Havoc släppte först Moderat Likvidation-materialet på tre singlar (sålde slut direkt) och sedan på en cd.
Har du redan "Kuknacke"-plattan finns det ingen större anleding att köpa loss "Never mind the bootlegs", men har du inte den i samlingen är det köpkrav som råder.

"Nitad av någon som tyckte du såg för jävlig ut
Nitad, Nitad
Nitad av någon som måste vara helt slut
Nitad Nitad"


Poesi!
Malmöpoesi långt innan Moodysson...

Strålande nyheter

wt

Holländska gothkollektivet
Within Tempation kommer till Sverige (Göteborg och Stockholm) i april. Det är ju nästan hetare än premiären i Superettan! Dessutom är hångelmästarna aktuella med ett nytt album "The heart of everything". Jag tror jag drar på "The silent force"-dvd:n när jag kommer hem i kväll.

Charta 77:s höjdpunkt

charta

Charta 77
Institution justice and poverty


Det är svårt att gradera
Charta 77:s skivor. Vissa dagar tycker jag debuten "Välfärdens avfall" är den bästa, andra ligger "Grisfesten", "Tecken i tiden" eller "Svart på vitt" i topp. Men skulle jag bli tvingad att bara nämna en platta blir det denna fantastiska release från 1989.

Här fulländades Chartas engelskspråkiga karriär med ett album som fortfarande håller rakt igenom. Från inledande, och alltid lika aktuella, smockan "Newspapers court" via den vackra punkballaden "Out it's still dark" till avslutande, klassiska, antifascisteposet "Standing alone".

Det finns en svärta och sorgsenhet på "Institution justice and poverty" som de inte varit i närheten av vare sig före eller innan, och den emotionella laddningen gör detta alster så starkt och levande. Charta 77 är här till stora delar färgat av New Model Army, vilket ger inramningen en extra nerv.

"The day the banks collapse", "Kill baby kill" och "Community of communication" höll 1989. 2007 fungerar de lika bra. Skaffa!

Brighton (punk)rocks


testtube


Peter and the Test Tube Babies
The mating sound of south american froogs
Loud blaring punkrock


Vad gjorde du sommaren 1984?
Själv tillbringade jag några veckor på en brittiska rivieran.
Brighton alltså.
Innan jag reste dit visste jag tre saker om staden:
1, Den hade ett uselt fotbollslag som alltid harvade i botten oavsett division.
2, De uppmärksammade drabbningarna mellan skinheads och mods som traditionsenligt bröt ut på den kilometerlånga stranden.
3, Peter and the Test Tube Babies

Provrörsbarnens debut, liveskivan, ”Pissed and proud” snurrarde för jämnan i pojkrummet och texterna till ”Banned from the pubs”, ”Elvis is dead”, och ”Smash and grab raid” kunde jag naturligtvis utantill. Så klart att jag ville åka till Brighton. Så klart jag ville åka till bandets högkvarter - Anarchy ranch.
Efter ett par dagar i Brighton fyllde jag mig med mod och steg på en dubbeldäckare med destination ”Test tube land”. Resan tog ganska lång tid har jag för mig och vi passerade bostadsområden det ena sunkigare än det andra.
Till slut stod jag vid en hållplats med en karta i ena handen och en läsk i den andra och försökte hitta rätt. Besvikelsen var total när det visade att inte käft fanns på plats.

Jag tog bussen tillbaka till city och strosade runt i skivbutikerna och hittade Peter and the Test Tube Babies första studioskiva, ”The mating sound of south american froogs” (1983), utgiven på egna etiketten Trapper. Jag halade upp fyra pund ur plånboken och stack sedan hem till den ensamstående mamman jag bodde hos. Det första hon sade till mig nar jag anlände till Brighton var ”känn dig som hemma”. Det gjorde jag, och jag beundrar än idag hennes tålamod. För jag ockuperade vardagsrummet i hennes trånga lägenhet och spelade skivan så ofta jag kunde.
Redan när inledande ”Guest list” exploderade var jag tvungen att börja poga och fortsatte till ”One night stand”. Låtarna tatuerades in i mitt hjärta och jag har sedan dess alltid återkommit till den här inspelningen. Så full av melodier, kraft, attityd och humor.

Captain Oi återutgav albumet för några år sedan och gjorde som vanligt ett storstilat arbete. Dels hade Kaptenen lagt på de fenomenala singlarna ”Wimpeez”, ”The Jinx” och ”Zombie creeping flest” som bonus, dels är konvolutet oerhört informativt. Bland annat berättas historien bakom den konstiga titeln.
När bandet skulle döpa plattan bläddrade de igenom ett gäng skivor med olika ljudeffekter:
”Vi kunde inte tro våra ögon när vi hittade en fullängdsplatta med grodljud som hade titeln ’The mating sound of north american froogs’. Naturligtvis var vi tvungna att stjäla titeln.”

Jag vet vad Peter and the Test Tube Babies gjorde sommaren 1984.
De var i London och spelade in ”Loud blaring punk rock”.
Tidigare har de hävdat att den sattes under två dagars kraftigt alkoholintag 1979 och att tanken var att den aldrig skulle ges ut som något annat än en demo.
På Captain Oi:s återutgåva erkänner gänget att den faktiskt spelades in fem år senare…

Jag tror de allra flesta köpte lögnen.
För om ”The mating sound of south american froogs” var en mäktig uppvisning i melodiös men ändå rå punkrock var uppföljaren mer rakt på sak och påminner mer om soundet runt 1980, när provrörsbarnen släppte singlarna ”Banned from the pubs” och ”Run like hell” på No Future.
”Loud blaring punk rock” låter som den skulle kunna vara inspelad före ”Pissed and proud”.
”I lust for the disgusting things in life”, ”Porno queen” och ”Rock’n’roll is shit” är skitig och aggressiv punkrock med ett distinkt sjuttiotalssound.
Svinfett!
Men esset i den här leken kommer alltid att heta ”The mating sound of south american froogs”. Smaka den först, fortsätt sedan med ”Pissed and proud”. Och jag vet att då är du fast och inhandlar resten av katalogen.
Under tiden kan du alltid fundera - vad gjorde du egentligen sommaren 1984?

Hardcore horror

bu

Black Uniforms
Splatter punx on acid


En höstkväll 1988 åkte jag till Uppsala för att spana in
Black Uniforms och Los Bohems (övriga akter var för övrigt T-Bo Rockarna, Refuse och Roof Rats).
Jag förstår inte hur jag tog mig hem levande från den spelningen. Jag hann knappt komma in på Ungdomens hus förrän fyra skinheads försökte provocera fram bråk och sedan punktmarkerade mig resten av kvällen.
Men det var inte det värsta.

Berusad på det australiensiska vinet Green Pearl stod jag under hela Black Uniforms gig och vrålade “Asta Kask” i sångaren Patrick “Fjalle” Wisemarks öra. Ärligt talat så gjorde jag mig förtjänt av en uppsträckning. Men Fjalle bara garvade. Cliff Lundmark (Anti-Cimex och Driller Killer) log snett åt mig. Troligen hörde de inte vad det flärpermanentade puckot gapade om.
Historielösa läsare undrar kanske vad det här egentligen handlar om.
Jo, det fanns inget Black Uniforms avskydde mer än just Asta Kask. Vilket tydligt framgår på första demon “Back from the grave” (1986). Tredje utbrottet på kassetten är döpt till “F.O.A.D” (och det betyder precis vad du tror) och som intro hörs Astas “Tv:n” i tio sekunder, tills någon handfast trycker ner stiftet och repar skivar rejält - därefter vrålar Fjalle med avsky och hat i rösten “Fuck off and die”.
Som sagt, det kunde ha gått illa den där kvällen i Uppsala.

Black Uniforms inledde sin bana redan 1981. Influerade av Bad Brains, Discharge och Dead Kennedys lirade de in en demo som aldrig gavs ut och medverkade på en dansk samlingsplatta innan de splittrades två år senare.
Uppbrottet sådde fröet till ett av landets mest klassiska råpunkband. Cliff och Fjalle satte nämligen ihop Moderat Likvidation och skrev historia med låtar som “Nitad”, “Proggerebell” och “Köttahuve”.
1986 återuppväcktes Black Uniforms. Malmöiternas andra demo “Horror holocaust” kom 1987 och i slutet av 1989 spelade de in debut- och avskedsskivan “Faces of death”.

Ett drygt decennium senare sammanställde amerikanska hardcoreetiketten Hardcore Holocaust “Splatter punx on acid” som består av nämnda inspelningar samt Uniformernas bidrag till Really Fast 5 och två bitar som tidigare bara funnits på en samlingskassett från Strultapes.
När jag lyssnar igenom materialet slår det mig hur coola de här skåningarna var. Kaospunk i Disorders anda som blev fet crust innan begreppet ens hade myntats - spetsad med Slayer-thrash.
Låtarna från kassetterna, och kanske främst “Hardcore holocaust”, håller hög kvalitet medan spåren från plattan förlorar i spänst på grund av det tunna ljudet - men se det som en anmärkning i marginalen.
Förhoppningsvis upptäcker ytterligare en generation nummer som “Teenage waste”, “Do U conform”, “Sacrifice”, “Acid punks” och “Trapped”, om nu inte glam-looken skrämmer kidsen...

Punkorgasmen på Victoria Hall

gbhdvd

GBH
Live in Los Angeles/Live at Victoria Hall


Jag har sett en del fantastiska konserter genom åren och en av de bästa liveupplevelserna var GBH i Jönköping i frusen höstdag 1984. Jag har nämnt den tidigare och tänker inte komma dragande med en massa suddiga vykort från förr eftersom det räcker med att du tjackar dvd:n ”Live in Los Angeles/Live at Victoria Hall” så kommer du förstå vad du missat.

Jag talar inte om den muggiga Los Angeles-liven från 1988. GBH hade kraschat och framför en massa pissiga låtar från bandets absolut sämsta skivor. De lyckades till och med kvadda klassiker som ”Sick boy”, ”City baby attacked by rats” och ”City baby’s revenge”.

Nej, spola fram till punkorgasmen på Victoria Hall, Hanley England istället.
Året är 1983 och gänget från Birmingham levererar en oförglömlig spelning inför en fanatisk publik. Tro det med de låtarna: ”Sick boy”, ”Maniac”, ”Time bomb”, “Mantrap”, ”Nechrophilia”, ”Hellhole”, ”I am the hunted”, ”Generals”, ”Catch 23”, ”Give me fire”, ”City baby attacked by rats”, ”No survivors” och ”Alcohol”.
Det är mangel från start till mål och inget tjatter mellan låtarna. Punkomberna exploderar en efter en.

Och när man inte gottar sig åt musiken kan man ha skoj och spana in punksen på plats som försöker erövra scenen i hårda duster med inte så snälla scenvakter.
Det finns några scener som jag alltid gillat. Som när en bitig bootboy på två meter hoppar upp och tar ett par raska kliv till sångaren Colin Abrahall ölburk, snubben sveper ett par klunkar och hoppar sedan jämfota ner i publikhavet. Colins ömsom förvånade ömsom roade blick är oslagbar. En annan favorit är när en svartklädd mohikan får en puss av Colin och glad i hågen slår en volt ner i publiken, som påpassligt flyttar på sig. Humor. Det är även det loskregn som öser ner över scenvakterna ner de ska laga en monitor längst framme vid scenen, där hade det inte räckt med paraply om man säger.
Live at Victoria Hall är en av de bästa konserterna jag sett - hemma i soffan!

Obstinat tonårspunk och ramalamadingdong

rev

Revillos
Totally alive in London


Det är stor underhållning att få möta två taggade frontfigurer som Eugene Reynolds och Fay Fife på en utmärkt liveplatta som dokumenterar detta klassiska band.
Revillos startade sin karriär i mitten av sjuttiotalet under det mer kända bandet Rezillos och slog igenom stort med låtar som "Top of the pops" och "Flying saucer attack".

Efter ett par inspelningar ville Fay och Eugene säga upp kontraktet med sitt dåvarande skivbolag, Sire. Bolaget gick med på  det, så länge duon på heder och samvete lovade att aldrig mer använda namnet Rezillos.
Biff, tyckte herr Reynolds och fru Fife. Tidigt 1978 var Rezillos-sagan all, men bara några månader senare skulle nya kapitel skrivas under namnet Revillos.
Jag tycker den här historien illustrerar den charm, påhittighet och integritet  - som även  blev combons musikaliska varumärke.
"Totally alive in London" spelades in 1996 men några ålderskrämpor går inte att spåra. Revillos visar upp hela registret - från obstinat tonårspunk till rent hysteriskt femtiotalsramalamadingdong.

Falsterbogatan, Möllevången

Falsterbogatan, Möllevången

Rart!

Det var inte bättre förr, men...

singel

Okej - det var inte bättre förr. I dag får man cd-plattor, dvd:er och pocketböcker om man köper en tidsskrift. Men om vi håller oss till musiktidningarna så är det redan utgivet aptrist promotionmaterial på plattorna som skickas med blaskorna. Då önskar man sig tillbaka i tiden, när en tidsskrift (Schlager 1981 i det här sammanhanget) gav sina prenumeranter en hård nyårsklapp i sjutumsvinyl. En splitsingel med KSMB och Gyllene Tider. Så koolt. Jag vill ha!

Smetig solkrämspunk + tjeckisk street punk = Punkhart

Tjeckpunk

Oi Oi Oi! Jag har haft dålig koll på den tjeckiska scenen den senaste tiden, men blev smått knockad av
Punkhart. Tjeckerna säger sig vara influerade av den amerikanska västkustscenen musikaliskt och den tyska street punkscenen textmässsigt; och nämner så vitt skilda band som Bad Religion och Loikaemie som förebilder - men även svenska Millencolin. Jag tycker Punkhart lyckas balansera den smetiga solkrämspunken väl med gatans ruffiga lyrik.
Så länge bandet sjunger på tjeckiska ska sägas, modersmålet ger mer krut till salivet som Punkhart spottar ut. Låtarna på engelska har man hört alltför många gånger förr - men "Ulice" och "Zachau Gangsters" är finfina.

Låttips

LA1

Nya brassefavoriterna
Luta Armada gör en enastående tolkning av Total Egons "Rosa honungs grav", på svenska!!! L.A. har förvandlat Marts allsångsepos till pissförbannad råpunk. Applåd!