I en klass för sig

image278image279

Vice Squad
No cause for concern
Stand strong stand proud


Beki Bondage, Dave Bateman, Mark Hambly och Shane Baldwin hann under några få år sätta rejäla avtryck i punkhistorien. Vice Squad debuterade 1981 med singeln, och klassikern, "Last rockers", som snabbt sprang upp på topplistorna. Och bara några månader senare detonerade nästa bomb - "Resurrection"-sjuan. En klibbig spottloska  mot alla som hävdade att punk var död.
"They tried to bury the legend, it's time for the resurrection" sjöng Beki. Hon visste knappast hur rätt hon hade - ty då, sommaren 1981, började en dödförklarad genre att vakna upp. Punken fick en välkommen nytändning av den andra vågen och namn som Vice Squad och exempelvis Violators.
Vice Squad turnerade frenetiskt, men hann ändå spela in debuten "No cause for concern" 1981. Plattan spelades under tre dagar och det är något som trummisen Shane Baldwin senare beklagat - "allt gick lite för snabbt", har han sagt. Jag håller inte med Shane. Det som utmärker "No cause for concern" är hungern och den där attityden som säger "vi-kan-göra-allt-som-vi-vill". Fler dagar i studion och spontaniteten och drivit hade kanske fått ge vika för låttekniskt grubbel.
Beki Bondage låg bakom i princip alla texter och hon beskrev sin verklighet utifrån ett feministiskt perspektiv. I en intervju i Punk Lives 1982 säger Beki att hon vill influera och upplysa. Exempelvis om djurrättsfrågor ("Humane"). Vice Squad var ett av de första punkbanden som skrev låtar på det temat och de stödde även organisationer som Animal Liberation Front ekonomiskt.
Sex månader efter debuten var det dags för uppföljaren, "Stand strong, stand proud. Vice Squad hade häckat i studion under hela tre veckor, vilket nu naturligtvis var helt rätt. Skivan, som kanske var det bästa Vice Squad gjorde, blev första steget mot undergången. Plattan släppes i maj 1982 och därefter drog de ut på en omfattande turné. I slutet av året lämnade stjärnan Beki Bondage Vice Squad för att spela i Ligotage och sedan Bombshells.
Killarna  tog in en ny sångerska och spelade in ytterligare tre singlar samt fullängdaren "Shot away". En sak var uppenbar med de skivorna - utan låtskrivaren Beki Bondage var det här ett väldigt mediokert punkband.
1999 gjorde originalupplagan comeback. I dag turnerar Beki Bondage världen runt under namnet Vice Squad och är aktuell med plattan "Defiant".
Och jag gissar att hon fortfarande nynnar "They tried to bury the legend, it's time for the resurrection".

Mer om
Vice Squad.

image280
Vice Squad live London januari 2007.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback