Återvinning - Totalitär

image429

Totalitär lägger av. Igen.
Avskedet heter "Vi är eliten" (Communichaos). Jag har inte köpt ett album på vinyl på säkert femton år. Nu gjorde jag det, ville inte vänta på cd-utgåvan.
Och det var så häftigt att få hem den här läckra vinylen. Hålla i den. Lägga den på tallriken. Dra på volymen. Och så bli så där ljuvligt knockad av Totalitärs intelligenta råpunk. "Vi är eliten" är bandets tredje album, dessutom har det här gänget gett ut drösvis av singlar och splitplattor sedan starten i mitten av 1980-talet.
Totalitär debuterade med ep:n "Multinationella mördare" 1987, någon månad efter releasen intervjuade jag bandet från Hudiksvall. Artikeln hamnade i ProfitBlaskan #6, här är ett kortare utdrag.

- Vi bildades vintern 84-85 under ett annat namn och med en annan trummis, att säga att vi var "B" är väl lite väl finkornigt. Vi gjorde i alla fall en demo och den är den bästa lektionen i uselhet som gjorts nångång. Med tanke på att det kanske finns någon som hört den demon så är det namn vi gick under en hemlighet. Nåväl, tiden gick och vi lärde oss att texter och musik. Våren -86 gjorde vi ett nytt försök i Forssa-studion och den inspelningen blev vi nöjdare med, trots att texterna var lika dåliga/långa som Discharge. Låtarna från den demon är med på ett par samlingstapes.

Vad tycker ni om er ep "Multinationella mördare"?
- Vi är väl halvnöjda. Med tanke på att om man verkligen vill kan man få ett jävligt bra ljud i Forssa-studion, men vi var nog lite slöa. Men med svenska mått mätt är väl inte ljudet så jävla dåligt? Texter och låtar är vi nöjda med, trots att de nog gjorts bättre idag... kanske skulle vi ha repat mer? Sedan var det meningen att ett informationsblad om de multinationella företagen skulle ha följt med, men vi hann inte. Den artikeln kommer troligtivs att finnas med i Anti-System #5 istället. Skivan pressades i tusen exemplar och kostade runt 13 kronor styck, vilket är satans dyrt. Skivan har bara varit ute i en månad och vi har väl skeppat iväg en 300 exemplar.

Er syn på kommunism och anarkism?
- Det är svårt att ge enhetliga svar på så stora frågor eftersom vi i bandet har lite olika åsikter, åtminstone om anarkism. Men helt klart är väl att det finns en baksida till alla medaljonger. Om du med kommunism är lika fördomsfull och enkelspårig som de flesta och menar kommunism = Sovjet, så är det självklart att vi ogillar det. Men kommunism kan ju se ut på olika sätt, och faktum är att de ursprungliga kommunistiska och anarkistiska idéerna var varandra ganska lika. Ingen av oss i bandet tror på en central styrning av makten och i grunden är vi möjligtvis kanske anarkister, men vi ser ingen anledning att kalla oss ett anarkistiskt band. Steget från den värld vi lever i idag till anarki är så otroligt jätte-långt och vi föredrar och hoppas på etapp-visa förändringar till något bättre. Något som i slutet kanske är någon form av anarki. Ordet anarki är idag så makalöst uttjatat bland punkband och för många verkar ordet vara liktydigt med punk instället för en seriös politisk inriktning, något som kanske skvallrar om vilken otroligt låg intellektuell nivå dagens punkscen på många sätt har.

Vilka är era 5 svenska favorit ep:s för tillfället?
- Eftersom det jut nu bara är Andreas och Poffen så kan vi bara svara för oss själva. Andreas fem favoriter just nu är: Bombanfalls debut som är helt asbra på alla sätt och vis. Raped Teenagers - en gammal skiva som är bra trots cirka 1200 lyssningar. Cromopojkarna - tung kanon. Inferno - tung kanon det med. Flug Flakka - en hel charmig ep från Broheda. Poffens fem i topp: Crompojkarna - Suvve rock från Sundsvall. Bombanfall - skitbra hardcore. Krunch 2:a - nästan bäst i Sverige. Leathernun "I can smell your thoughts" - bra klassisk grupp. Diktsamling - Comp7" från Rilfköping, jävligt bra faktiskt.

Fotnot: Andreas och Lanchy gjorde dessutom fanzinet Anti-System, ett av de tio bästa zines jag någonsin läst. Andreas och Lanchy hade också sidoprojektet A.L.L.A, där de spelade Tårtan-covers med bas och saxofon. Gissa om man skulle vilja ha hört dem!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback