Återvinning - Strebers

image386

När trall-vågen svepte över landet under 1990-talets början var det många unga band som försökte låta som Strebers. Inga lyckades. Det mesta var häpnadsväckande uselt. Det var inte Strebers - som med singlarna "Ung & Arg" och "Ditt blod/mitt blod" samt tolvan "Öga för öga" och albumet "I fädrens spår" skrev in sig som ett av de stora namnen i historieböckerna. Jag intervjuade trummisen Johnny Rydh (RIP) i början av 88 och artikeln hamnade i ProfitBlaskan #8. Här är ett utdrag.

Tycker ni att erat sound förändrats något sedan Micke (Asta Kask) kom med. Hur anser ni att Strebers utvecklats sedan starten?
- Vårat sound har förändrats i och med att vi har en gitarr till och att det är ytterligare en person som sjunger och skriver låtar. Vi tycker att vi fått ett "tätare" ljud, förut lät det ganska tunt, och att vi är tajtare. Nu kan man spela fort utan det blir okontrollerat, vilket det lätt blev.

Senaste plattan "Öga mot öga" var ju väldigt lik Asta Kask (ni har väl tröttnat på allt tjat om det), hur ser ni på det och är det Micke som smygit in Asta-influenserna i bandet?
- Man har väl lessnat lite men det är väl inget vi hänger upp oss på, det är väl inget fel så länge man blir jämförd med ett så bra band. Men egentligen finns det inga likheter mellan oss och Asta Kask, föruom att vi spelar ganska snabbt med melodier. Micke har inte smugit in några influenser, men eftersom det var han som skrev många av Astas låtar och sjöng rätt mycket där så är det ju klart att man hör att det är han som sjunger. Man kan säga att när Micke sjunger så låter det Micke Blomqvist och inte Asta Kask.

Jag tror inte att det finns något annat svenskt band som givit ut sina skivor så snabbt efter varandra. Hur kommer det sig, är ni miljonärer eller har ni något skivbolag?
- Det började med att vi fick in 5.8 miljoner kronor på våra börsaffärer... Nej, ska jag vara ärlig så är vi fattiga som kyrkråttor. "Ung & Arg" finansierade vi med ett lån. När vi hade sålt slut den hade vi pengar till "På liv och död". Och sedan tog vi dom pengarna plus ytterligare ett banklån och gav ut lp:n "Ur led är". "Öga för öga" däremot är släppt på CBR, men den nya ep:n "Mitt blod/ditt blod" har vi givit ut sjäva igen.

Skulle ni vilja kalla er ett politiskt medvetet band?
- Först skulle jag vilja säga att vi är fyra olika människor i bandet som tänker olika, vissa är mer politiskt intresserade än andra. Eftersom vi har ganska bestämda åsikter om saker och ting så får man väl säga att vi är ett politiskt band, men vi är inte partipolitiska och definititvt inte högerinriktade - vi är ganska objektiva.

Strebers år för år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback