Stolpskottet efter Pistols

image258

Punken fyller 30 i år. Eller var det i fjol?
Den 17 januari nästa år kan man fira att det var 30 år sedan Sex Pistols splittrades.
Alltid något!
Vad som hände med Johnny Rotten och Sid Vicious har väl alltid varit allmänt känt. Men vad gjorde egentligen gitarristen Steve Jones och trumslagarpojken Paul Cook efter att Pistols lagt av?
Tja, att de drog till Rio de Janiero och lirade lite med tågrånaren Ronnie Biggs är knappast någon nyhet. Men att de 1979 på hemmaplan i London slöt sig samman med Sham 69-sångaren Jimmy Pursey och basisten Dave Treganna är inte ett lika känt faktum. Det samarbetet varade inte så länge, dock tillräckligt för att Steve Jones skulle fälla den klassiska kommentaren "det är värre än att jobba med Rotten", med syftning på Pursey. Superbandet hann aldrig döpas, även om de ibland omnämns som Sham Pistols.
Men det här var avstampet för Steves och Pauls nya konstellation
Professionals som i juli 1980 debuterade med singeln "Just another dream". Den nihilistiska punkrocken var som bortblåst liksom den utstuderade imagen och de arga spottloskorna. I stället handlade det om new wave och Jam-modpunk. En ganska trist och anonym sådan - och naturligtvis ljusår från Pistols hårda punkrock.
Efter några singlar, ett album och bråk med skivbolaget (Virgin) satte gänget punkt 1983. Och det enda riktigt minnesvärda Professionals efterlämnade var en kommentar Paul Cook fällde efter att Professionals blivit tillfrågat om de ville turnera med Clash i Usa.
Detta inträffade när Joe Strummer och hans band var som allra hetast och Cook ställde sig frågande till förslaget.
"Varför ska vi åka runt som uppvärmare till Clash, när de brukade vara uppvärmare åt oss (Pistols)".
Mmm, kanske en bitter skulle smaka till 30 års firandet?

PS: Singellåten "1-2-3" är i ärlighetens namn en helt okej danspunkstänkare.

Kommentarer
Postat av: M.G. Kelly

Professionals är bra.

Postat av: Farbror Punk

Jag kan bara hålla med föregående talare. Å andra sidan är första versionen av plattan bättre än den som de spelade in som kvartett. Men det är ändå (lönn)fet-rock och om man jämför med allt (80-tals)fjös som kom samtidigt med Professionals var det lätt att välja Steve Jones kalorifeta Marshallgitarrvägg istället för luftiga gitarrkaskader från pukrockare (Goth, svartrock) eller "nypunksgitarrer" modell bisvärm i burk från anarkopunkare eller No Future-stallet.

2007-04-01 @ 11:35:06
Postat av: Sörling

Blah blah blah;-)

2007-04-03 @ 11:22:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback