Återvinning - Scraps

scraps
apartheidarrg

Hultsfred 1986. Ett fransk anarkohardcoreband räcker fingret åt Le Pen och välter sedan den lilla teaterscenen. Jag är 17 år och njuter av den våldsamma attacken.
Väl hemma efter festivalen låter jag Scraps gång på gång visa prov på sin explosiva trashpunk. Ep:n “Apartheid”, med en av de bästa franska punklåtarna någonsin “Le Pen Fuck You”, snurrar ständigt på skivspelaren.
Jag skriver ett brev till sångaren Shargone. Och i nummer 3 av ProfitBlaskan (januari 1987) publiceras en feting intervju med honom - dessutom medverkar Scraps på den första samlingskassetten jag gav ut “Is this what you want” (Crücifix, Death to the regime, Rea Respirator, Brutal Personal, Arnes Plasthjärna, Svea Rike och Röten Tandkräm var också med). Här är ett kortare utdrag av intervjuen.

Blev ni nöjda med ep:n “Apartheid”?
- Tja, det var vår första riktiga studioupplevelse. Vi är väl ganska nöjda med mixningen och soundet. Vi ville göra något vilt, något som sade någonting och var politiskt förankrat med situationen i Frankrike. Det finns allt för många band som spelar “hövligt” och ofta med nationalistiska texter… arrrrrrrrggggggggghhhhh!

Influenser?
- Vi gillar band som Chaos UK, Wretched, DRI och Rapt. Och vi är intresserade av de attityder som Crass, Conflict och Dirt har. Men vi gillar också Amebix, Scratch Acid och en del galen industri musik.

Vad anser ni om Exploited?
- Exploited är idiotiska skithål som predikar våld, terrorism och dumhet. Dom är bara intresserade av att tjäna pengar, profit och ära. Vi hatar dom och alla andra band som skriver på för stora bolag och blir produkter som Duran Duran och Madonna.

Hur är en Scraps-spelning?
- Det beror till stor del på publiken. Ibland är den helt galen - mycket pogo - och då är det jävligt roligt att spela. Vi försöker prata mycket med vår publik, vi försöker förstå dem och de oss. Men ibland (på grund av våra politiska texter) kommer det nazisvin på våra spelningar. Men ingen, absolut ingen kan stoppa oss och våra idéer. Vi ger aldrig upp.

Berätta lite om den franska scenen.
- För 2-3 år sedan bestod den mest av gamla -77 band som försökte härma de engelska grupperna på ett eller annat sätt. Då fanns också alla de där jävla “skunk”-banden som egentligen var skinheads som spelade punkmusik med nationalistiska och fascistiska texter. Arrrrrrrrrrrrrrrrrggggh! Nu finns det massor av band som vill skapa något och ett alternativ, som vill krossa systemet. Jag syftar på band som Verdun, Heimat Los och Rapt. Det kommer fler och fler fanzines och radion pratar om vad vi försöker skapa. Jag hoppas att den franska punkscenen kommer att bli ännu mer aktiv och effektiv.

Varför har ni en låt om Le Pen? Är han mäktig i Frankrike?
- Le Pen och det facistiska Front National har blivit allt mer mäktiga här i Frankrike, och det är orsaken till att vi måste bekämpa dem och krossa dem nu. Vi förklarar för vår publik vilken idiot Le Pen är, vilket som är hans rätta jag, vad han har för ambitioner och politiska åsikter. Han är en jävla rasist och fascist, som vill göra likadant i Frankrike som Hitler gjorde i Tyskland -33. Le Pen fuck you!

Ni var och spelade i Sverige i somras (1986). Vad tyckte ni om det?
- Yeeeeeeahhh! Vi gillade verkligen att spela i Sverige, allt var okej (organisationen, publiken) utom priset på alkohol. Tack till Gunnar Lagerman på Rockparty för all hjälp, utan honom hade inget fungerat. Och tack till alla som såg oss och festade med oss. Får inte heller glömma att tacka Glädjetåget från Stockholm, tack för allt.

Några speciella svenska band ni gillar?
- Vi gillade de flesta svenska hardcore och trashbanden, men speciellt våra vänner i Disaccord, Rövsvett, S.O.D, Raped Teenagers och Bedrövlerz.

Scraps diskografi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback